Barion Pixel

Érdemes önfejlesztő munkába fogni?

Érdemes önfejlesztő munkába fogni?

Fontosnak tartom azzal kezdeni, hogy mikor érdemes önfejlesztő munkába fogni. Amíg állandóan panaszkodsz, amíg másokat okolsz az életed nem jól alakuló részeiért, amíg kritizálod a családodat, a környezetedet és azt látod csak, hogy mindenki mennyire értéktelen, addig semmikképpen sem. Paradoxon, mert ilyenkor kellene igazán. Igen ám, csak ebben az állapotban nem látod a fától az erdőt. A tudatossági szintünk, a racionalizáló agyunk akadály sokszor. Ezért is lenne érdemes már kisgyermek korban elkezdeni magunkat megismerni.

Te hol vagy ebben a sztoriban?

Ennek még az a másik legönmegtagadóbb (ezt a szót most gyártottam :)) oldala, amikor a párodat, a gyermekedet vagy a barátodat küldöd el „megváltozni”, mert annyira „súlyos eset”. Azt ilyenkor egyáltalán nem is kérdezed meg magadtól, hogy Te hol vagy ebben a sztoriban, pedig Te választottad magad köré ezeket az embereket eredetileg.

Mikor érdemes önfejlesztő munkába fogni?

Szóval mikor érdemes önfejlesztő munkába fogni? Röviden, amikor magadtól azt érzed. Akkor is lehet amikor segítségre van szükséged, mert a hullámok összecsaptak (sokszor csak ilyenkor kezdenek bele sokan). Valahol az emberi természet része, hogy sokszor nem megelőzi a bajt és kezd bele addig bármibe, amivel szebb életet élhetne mikor van még rá bőven ideje, hanem amikor már tényleg elkerülhetetlen. Illetve ehhez az is hozzátartozik, hogy korábban nem volt ennyire nyitott erre a világunk. Sokan még abban szocializálódtunk, hogy az van ami, és ne gondolkozz, kövesd a kiszabott utad. Persze mindig is vágya volt az emberiségnek megismerni saját lelki működését, hiszen a  tudás biztonságot is ad egyben.

Pszichológiai szavak és ismeretek

A motivációs előadók, a pszichológus szakemberek előadásai, az önismereti, önsegítő könyvek, Facebook-os csoportok és Instagram instant változások sztorijai hatására a pszichológiai szavak és ismeretek a hétköznapi beszélgetések részévé váltak.

Ez egyrészt pozitív, mert jobban odafigyelünk most már a rutin mellett a magyarázatokra, ami biztonságot ad. Másrészt negatív abból a szempontból, hogy mindenkiből diagnoszta lett. Könnyedén kijelentik emberekre, hogy „deprósak”, a főnök „nárci”, a haver passzív-agresszív, a barátnő kapcsolatfüggő, a nála 10 évvel idősebb barátnőt választó anyakomplexusos, a sokszor dühös ismerős meg „borderline”.  Mindezek eredménye, hogy egyre több ember állapítja meg, hogy neked mi bajod van, sőt még azt is elmondja mit kell tenned, mert XY-nak azt mondta egy szakember és nálad is be fog válni, tuti.

Családállítás és szellemgyógyászat önmagában

Mint egy szájhagyomány útján terjednek a családállításról alkotott elméletek is mely szerint egy alkalom után megváltozik minden és nem is kell tenned szinte semmit (ezt kimondottan hangsúlyozom új ügyfélnél is, hogy nem így van, ami miatt persze elfordulnak többen és azt mondják, ok köszi, megyek oda, ahol gyors megoldás van).

Hogy van a családállítás visszacsatornázva egy építő jellegű egyéni folyamatba? – kérdezik a pszichológus szakemberek. Teljesen jogosan, mert sokszor sehogy. Elmész a csoportosan hirdetett családállításokra és 30-45 perc alatt átéled életed nagy „drámáját” és „katarzisát” majd hazamész egyedül hagyva az ezután következő érzéscsomagoddal. Sokszor még azt sem mondják el, hogy lehetnek hatásai rád nézve és érdemes egyéni folyamatban ezt feldolgozni.

A szellemgyógyászat is nagyon hatékony és rengeteg mindent meg tud oldani. Például előző életekben lévő blokkjaidat, amik akadályozzák a jelenedet, mert bármit csinálsz visszatérnek. Teljesen jó kiegészítése egy önfejlesztő folyamatnak. Azonban azt, hogy egyes helyzetekben hogyan reagálj a valós életbeli a szituációidra, ahhoz egy személyiség szintű munka szükséges.

Mindez teret ad a leegyszerűsítő magyarázatokra (holott egy ember működése sokkal bonyolultabb), a másik hibáztatására és ezáltal az Önfelmentésre is, arról már nem is beszélve, hogy ha egy kicsit meditálgatsz esténként és leírod a céljaidat már tuti meg is valósulnak holnaptól.

Ha hiányzik hozzá az erőforrás tárad, a stabil személyiséged sikerülhet szerinted?

A személyiségszintű változás munka Önmagunkkal, aminek struktúrája és célja van.

Az önismeret célja:

Ezt leginkább úgy tudnám meghatározni, hogy az eredeti problémának, amivel az ügyfél érkezik és amit szeretne elérni, a konkretizálása. Észrevettem, hogy mikor felteszem a kérdést az első találkozás alkalmával sokan nem szeretnek és nem is tudnak rá válaszolni, hogy mi a céljuk. Azt tudják mi az a probléma amivel eljöttek hozzám, de mivel a „fától nem látszik az erdő” nehéz megfogalmazni mit szeretnének.  Ez természetes dolog, mert mikor a problémák tengerében úszkálunk sokszor azt sem látjuk merre induljunk, nem hogy azt hová tartunk.

Először ebben segít az első találkozások alkalmával a jó önismereti mentor. Az önfejlesztés célja nagyon fontos mérföldkő, ezek meghatározása adja a vezérfonalát a találkozásoknak. Ha ez nincs akkor, csak úgy lóg minden a levegőben és a sikeresség gátja, ha nem tudjuk hová tartunk.

Önfejlesztő munka mentorral

Transzgenerációs szemlélet

A transzgenerációs szemléletet nem lehet elkerülni, hiszen nem tudjuk magunkat különválasztani a családunktól, a nagyszüleinktől, a szüleinktől. Nálam a családállítás képviselteti magát ennek megoldásában, illetve felderítésében, amihez az is szükséges persze, hogy az ügyfél kutakodjon a saját háza táján.

Sejtszintű megközelítés az, amikor egy családból egyrészt hozod a génkészletedet. Az epigenetika egyre többet foglalkozik azzal, hogy amit érzünk és gondolunk az befolyásolja a sejtjeink működését. Transzgenerációs szemlélet az ha érkezel egy olyan családból ahol alapból „be van kódolva” a fájdalom vagy a félelem, akkor Te sem fogsz másként reagálni nagy valószínűséggel a veled történtekre. Ezeket szépen fel lehet göngyölíteni és különböző technikákkal elgördíteni az „útból”, hogy már ne ez határozza meg a reakcióidat a mindennapok során.

Az egyén változása mindig hat a rendszerre is. Amikor máshogy viselkedünk, amikor máshogy reagálunk mint korábban arra a környezetünk is válaszol.

Az INTEGRÁL szemlélet jelentése

Az integrál szemlélet rövid jelentése: „Az integrál szemlélet egy szintetizáló szakmai irányzat, amelyet a világhírű amerikai filozófus, író, Ken Wilber alkotott meg és mára több millió képviselője van szerte a világon. A rendkívül izgalmas elmélet- és gyakorlatrendszer szakértői módon szintetizálja a nyugati pszichoterápiás, pszichológiai ismereteket, valamint a spirituális bölcseleti hagyományok tudatról szóló tanításait.” forrás: Integrálakadémia

Az integrál szemlélet az egyéni személyiségfejlesztő munka esetében azt jelenti, hogy a különböző módszerek egyénre szabott kombinációban alkalmazom az ügyfeleknél. A gyermekkorodban történt eseményeket az idegrendszered őrzi, és automatikusan bekapcsol helyzetekben. Ezen programok „átírása”  csak egy komoly folyamatban lehetséges.

Az ÖNfejlesztő mentor és a kliens kapcsolata

Amiket gyermekkorunkban megéltünk életünk „tekintélyszemélyeivel” az később az összes emberek közötti viszonyainkban is megjelenik. Az önfejlesztési folyamat során is a kliens a mentorára olyan érzéséket vetít rá, amiket korábbról hoz. Ezek a megjelenő érzések, gondolatok kibeszélése nagyon fontos része egy önismereti folyamatnak, hiszen ezeken keresztül ismerhető fel, tudatosítható és dolgozható át a személyiség igazán. Maga az önismereti munka egyik gyógyító hatása a rendszeres találkozások biztonsága. A megtartás amiben sokszor gyermekkorunkban nincs részünk, az hogy van valaki aki figyel ránk, akire lehet számítani, aki feltételek nélkül úgy fogad el minket, ahogy vagyunk.

A személyiségfejlesztő és a kliens jó, határokat át nem lépő, viszonya elengedhetetlen része a változásnak. 

A pozitív szemlélet átadása

Maga a munka folyamatában fontos, hogy az ügyfél megtanulja, hogy a pozitív szemlélet ne csak a hetente 90 percekre korlátozódjanak, hanem megjelenjenek a mindennapjaiban is egy idő után. „A kliens rájön, hogy a heti találkozások mankója nélkül is képes vinni az életét, tud önállóan dönteni, és már sokkal kevésbé van szüksége külső
támogatásra, hogy tudja, merre szeretne haladni.”  forrás: Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában

Amikor pedig az önfejlesztés, személyiség változás a végéhez közeledik, a kitűzött önismereti célok sorra valósulnak meg, a találkozások ritkulnak. Az önismereti mentor jóvoltából sosem váratlanul szakadnak meg a találkozások. Az is fontos, hogy az ügyfél „megtanulja” mint egy komoly felnőtt, hogy egyedül is képes vinni az életét, és persze a mentor is el tud szakadni a klienstől, akit időközben közel került hozzá. Ettől még persze bármikor jelentkezhet egy-egy segítő beszélgetésre.

Küzdünk életünk nehézségeivel

Az hogy küzdünk életünk nehézségeivel, mindennapos feladat. Az hogy ezt hogyan tesszük az már „a nem mindegy” kategória. Az automatikus reakcióinkat nem gyors folyamat felülírni. Egy személyiség szintű munka évekbe telhet. Az, hogy érdemes e önfejlesztő munkába fogni, azt mindenki maga döntse el.

-Hogyan lehet egy rutinná vált 35 évet 1-2 alkalom „önismerettel” megváltoztatni? – kérdezem

-Sehogy!

-Oké, és meddig hibáztathatjuk még ezért az előző generációkat?

Semeddig nem érdemes, csináljuk mi egyel jobban és a mi gyermekeink meg majd még jobban, és így változik meg világunk szépen lassan….

Reméljük az oktatott tantárgyak egyike is az önfejlesztés, önismeret lesz majd egyszer az általános iskolákban, de addig is kezdjük magunkkal.

Megéri…a TEST a LÉLEK és a SZELLEM egyensúlyáért, BENNED!

Írta és szerkesztette: Takács Viktória