Barion Pixel

Te hogy érzed magad a bőrödben? – a csakráid állapota megmutatja

Már az ősi keleti kultúrákban is tudták, hogy testünk nem csupán fizikai valójában létezik. Lényegesen több lakozik bennünk, mint a kézzel fogható hús és vér, rendelkezünk a szemnek láthatatlan és kézzel nem tapintható energiaközpontokkal is. Ezek a csakrák. 

De mik is pontosan a csakrák és mi a szerepük? Ebben az összefoglalóban ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre adok választ, majd a későbbiekben részletesebben is sorra veszem a 7 fő csakra tulajdonságait. 

Ahhoz, hogy megértsük a csakrákat, meg kell ismernünk, és át kell látnunk az egész hozzájuk kapcsolódó rendszer működését. Kezdjük hát az elejéről.

Mi az aura?

Testünket minden irányból körbeveszi egy több színben pompázó energiamező, amely erőteljesen ragyog, lüktet, és az éppen aktuális gondolataink és érzéseink szerint változik. Ezt az energiamezőt hívják aurának.

Az auránk egy csodálatos, élő részünk, mert képes arra, hogy információt őrizzen a múlt, a jelen és a jövőbeli egészségi állapotunkról. Több rétegből tevődik össze, amelyek különböző frekvenciákon rezegnek.

Több féle megközelítés létezik abban, hogy hány és milyen réteg van, itt most a Spirituális Választechnika szerint sorolom fel.

 

A testünktől kiindulva, kifelé haladva:

  • Éteri test
  • Asztrális test
  • Mentális test
  • Érzelmi test
  • Spirituális test
  • Élő lélek

 A testünkhöz legközelebb álló réteget éteri testnek nevezik, amely több millió ezütszálhoz hasonlító energiacsatornából épül fel. Az éteri test fogadja az univerzumból érkező rezgéseket, amelyeket átalakít és továbbítja őket a testünk felé, ezzel támogatva és harmonizálva lelkünk működését.

Az asztrális test a vágyak és érzelmek síkja. Az érzelmekből fakadó automatikus reakcióink helye. A vágyak, a vonzalmak és a félelem erői is itt vannak. Fontos sokat tisztítani magunknak. Mivel az energia a gondolat után változik, nagyon fontos, hogy gondolatainkat uraljuk.

A gondolataink helye a mentális testben van, csakúgy mint a hitrendszereink, hiedelmeink is. A fizikai testben az agy és az idegrendszer az eszköze.

Az energiacsatornák szoros kapcsolatban állnak az idegrendszerünkkel. Az energiacsatornák bizonyos pontokon keresztezik egymást, és ezekben a kereszteződésekben találhatóak meg az energiaközpontok, azaz a csakrák.

Mi az a csakra?

A csakra szanszkrit eredetű szó, amely kört, mozgást és kereket is jelent.  Nevét a körkörös, örvénylő mozgásáról kapta, mellyel a már előbb említett életfontosságú energiát vezeti a testünkbe, így táplálva sejtjeinket, szerveinket és a mirigyeinket.

A csakrák a mindenség energiáját alakítják át tudatossággá, megértéssé, és ezt továbbítják testünk különböző részeibe.

Ősi hindu iratok alapján 7 fő és több kisebb csakra létezik, amelyből én a 7 legfontosabb energiaközpontot ismertetem.

Csakra

A csakrák egyensúlya

Különösen fontos, hogy megismerjük az energiarendszerünk működését, hiszen csakráink egy szervezett rendszer egészét alkotják, amelyek számára ha biztosítva van a folyamatos energiaáramlás, akkor egészségségesek és kiegyensúlyozottak lehetünk. Azonban ha ez az áramlás lelassul, leáll, vagy éppen pont hogy túlműködik, akkor az testünk és lelkünk különböző betegségeihez vezethet.

Energiarendszerünk elzáródását, vagy gyenge energiaáramlását értelmi, és érzelmi traumák is okozhatják. Ilyenek lehetnek például a negatív gondolatok, olyan belénk rögzült szokások, amelyek korlátoznak minket, vagy a harag, a félelem és az önbizalomhiány is.

A túl erős energiaáramlás is problémákhoz vezethet. Ha életünk során elfeledkezünk arról, hogy a természetben mindennek megvan a maga egyensúlya és valamit túlzásba viszünk, akkor az is hibás csakraműködéshez vezethet.

Az energiaáramlás tudatos megőrzése így hát a saját természetes harmóniánk, az egyensúlyunk megőrzését is jelenti. 

Általa hűek maradhatunk önmagunkhoz, kielégíthetjük belső igényeinket, pontosan azt adhatjuk magunknak és olyan mértékben, amire szükségünk van.

Csakra rendszerünk felépítése

Ezt úgy a legkönnyebb elképzelni, akár egy spirituális létrát, melynek megmászása a saját fejlődésedet, testi és lelki kiteljesedésedet jelképezi. Az utad végén merőben más szemmel fogod látni a világot. Tested és lelked kiszabadul a fizikai világ adta korlátok közül, és lényegében újjászületsz, egy új én virágzik ki benned.

 

Ennek a létrának az alsó két fokát, a gyökér és a hasicsakrát kell legelőször meghódítanunk, mert ezek energiái még a fizikai világhoz tartoznak.

Ha ezt sikeresen teljesítettük, akkor tovább építkezhetünk a következő három lépcsőfokra, a köldök, a szív és a torokcsakra irányába. Ezek már az érzések világába emelnek minket. Itt tudhatjuk meg hogy milyen kapcsolatban vagyunk érzéseinkkel, hogyan viszonyulunk hozzájuk és hogy ki tudjuk-e egyáltalán fejezni őket.

A lépcső utolsó két fokára, a homlok és koronacsakrához csak akkor juthatunk fel, ha hajlandóak vagyunk elsajátítani egy merőben más gondolkodásmódot, mint amit eddigi életünk során megszoktunk. Ez a szellemi világ síkja, ezért a fizikai világ törvényeit, azokat a dolgokat amikben eddig hittünk el kell engednünk, és helyébe teret kell adnunk az olyan ösztönös, mélyről jövő új tudásnak, amire nem feltétlenül találjuk meg mindig az ésszerűnek vélt választ. Ezen a síkon a szokásaink, viselkedésünk, valamint önmagunkhoz és embertársainkhoz való hozzáállás átalakítása is szükségessé válik. Meg kell tanulnunk érvényesíteni magunkban a megértő és az elengedő szeretetet.

Ahhoz, hogy utad sikeres lehessen, fel kell készülnöd, és meg kell ismerned az elágazásokat is, ezért most röviden bemutatom neked  a 7 fő csakrát, majd a későbbi blogokban részletesen is a működésüket. Szó lesz a feladataikról és arról hogy a működési zavaraikat hogyan ismerheted fel, hogyan kezelheted.

 

A 7 fő csakra

1. Gyökércsakra

A gyökércsakra a gerincoszlop legalján, a farokcsontnál helyezkedik el. Az életösztönnel, a születéssel, a túléléssel és a biztonságérzettel van szoros kapcsolatban. A fizikai erőnlétünkért és az életerőnkért felelős. A gyökércsakra az egész csakra rendszerünk legfőbb energiaellátója.

2. Szexcsakra

A szecsakrát hasi, vagy keresztcsonti csakraként is szokták emlegetni. Az alhason található, a nemi szervek és a köldök között, körülbelül félúton. Az élet örömeinek, az evésnek, a táplálásnak, az érzelmeknek, a mozgásnak és a szexuális élvezeteknek a központja. Itt a lelki kielégülésre összpontosítunk, valamint az élet és az emberi lét értelmére.

3. Köldökcsakra

Napfonatcsakrának is hívják és a köldök magasságában helyezkedik el. Ezen a síkon a hatalom, az erő, a magabiztosság és önmagunk értékelése kerül a központba. Ez a csakra nagyban meghatározza embertársainkkal való kapcsolatainkat, valamint a környezetükhöz fűződő viszonyunkat is.

4. Szívcsakra

A szívcsakra a mellkas közepén található, és itt a nevéből adódóan is a fő irány a szív érzelmi síkjaival kapcsolatos lesz, mint például a szeretet átélése, az emberek felé való kimutatása, és önmagunk lelki kitárulkozása mások felé. A részvét és az együttérzés is ebben a csakrában kap főszerepet.

5. Torokcsakra

Az első nyakcsigolyánál, a nyaki és toroktájékot foglalja magába. Központi témánk itt a kommunikációval, az önkifejezéssel, a légzéssel, és a hallással kapcsolatos. A beszéd és a hallgatás egyensúlya magának a torokcsakra energiaáramlásának is az egyensúlyát jelenti.

6. Homlokcsakra

A két szemöldök közti területen helyezkedik el és harmadik szemnek is nevezzük. Ez az energiaközpont segít tudássá, bölcsességgé alakítani az életünk során ért veszteségeinket és fájdalmainkat. Általa megláthatjuk a dolgok értelmét, úgymond tisztán láthatunk és segít meghallani az ösztönös megérzéseink szavait.

7. Koronacsakra

A koronacsakra a fejtetőn helyezkedik el. Ezen a csakrán keresztül lehet megközelíteni létezésünk eredetét és a spiritualitást, általa univerzális öntudatra ébredünk és nyugodt, bölcs életet élhetünk. 

Érdemes átgondolnod, hogy az életedben melyik terület működik nehezebben, akadályokkal tele. Fejlődni bármelyik területen lehet, azonban a megtartó szellemileg fejlett út felé az vezet, ha az alsó csakráktól kezdve megfejlődöd Önmagad. Lehet, hogy sok jó megérzésed van például, mert fejlett a homlokcsakrád, azonban nem tudod kezelni az érzelmeidet nehéz helyzetekben, nem tudod igazán kamatoztatni ezt a tudásod.

Kellemes átgondolást kívánok! 🙂 Következő alkalommal a fizikai síkhoz kapcsolódó első három csakrát mutatom be részletesebben. Tarts velem legközelebb is! 😊

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Fejleszd magad írásaimból, értesülj elsőként eseményeimről.

 

Adatvédelem

Köszönöm, hogy feliratkoztál a hírlevelemre!