Csoportos családállítás

ÖNismereti ÉNidő – Csoportos családállítás

Üdvözöllek. Örülök, hogy szívesen foglalkozol magaddal csoportban, a családállítás műfajában a legnagyobb hatékonyságú a csoportos verzió. Éppen ezért nehéz és konfrontatív is.

Az alábbi táblázatban találod a csoportos családállítási időpontokat. Amelyik dátumra szeretnél jönni, kattints a téma fülre, ahol az állítások száma van. A webáruházban tudod az eseményre lefoglalni a helyedet.

A táblázat alatt részletes leírás van a módszerről, és arról is hogyan vehetsz jegyet.

DátumNapIdőpontHelyszínCímTéma
2022.02.05.szombat09:30-17:30-igKecskemétFrangepán sétány 2.I.em.5.4 állítás
2022.03.19.szombat09:30-17:30-igKecskemétFrangepán sétány 2.I.em.5.4 állítás
2022.05.14.szombat09:30-17:30-igKecskemétFrangepán sétány 2.I.em.5.4 állítás
2022.07.16.szombat09:30-17:30-igKecskemétBakócz Tamás u.10.fsz.2. (2-es kapucsengő)4 állítás

A családállítás eredeti formája csoportban zajlik, aminek törzsi rituáléját Hellinger Dél-Afrikában a zuluknál figyelte meg és ott jött rá milyen nagy jelentősége van az ősök tiszteletének, és hogy a törzsi táncok során micsoda oldások történnek.

A csoportos családállítás lényege, hogy egy csoport, akik arra a napra együtt “dolgoznak” a szobában, teremben (térben) kialakult morfogenetikus mezőben közösen, az állítást vezető személy irányításával végzik el a családállítást kérő személy életvezetési problémájának “felderítését” és oldják fel az abban kialakult blokkokat Hellinger alaptételei szerint.

 

Mi a morfogenetikus mező?

Hellinger megfigyelései szerint minden családban van egy információs mező, ami összeköti a család tagjait (ő családi léleknek nevezi) és ebben a mezőben jól megfigyelhető törvények uralkodnak, amelyek ha megsérülnek, generációkon keresztül negatív hatással lehetnek a család tagjaira (Hellinger, 2012). A családállítás tehát a morfogenetikus mező érzékelésének képességét használja módszertanában.

A klienst, aki jön a problémájával, mint állítót, a segítő csoporttagok (képviselők) a mezőt érzékelve jelenítik meg a tudattalan folyamataival együtt. Fontos gondolat, hogy ez a mező nem a családállításkor áll elő, hanem minden ember folyamatosan a mező része, ebben a technikában tulajdonképpen tudatosítjuk az ott hordozott információt.

Ki az állító?

Az állító az a személy aki hozza a saját témáját, problémáját. Amikor valakinek állítunk, akkor az azt jelenti, hogy az Ő családi tudattalan mezőjében dolgozunk, amiben megmutatkoznak az elakadt energiák. Az Ő  családi „szellemi mezőjében” történő rendeződési folyamat zajlik. Ha ezt a mezőt egy új érzelmi, gondolati felismerések behatása éri – átalakítjuk az információs mezőt –, akkor a családi rendszerben működő állandó sorsismétlés megállhat, és az egyén képes lehet egy új életszakaszt kezdeni. A változás a leggyakrabban azzal kezdődik, ha a múltat – az ismétlődésekkel együtt – tisztelettel elfogadja, nyitottá válik a jövő felé, és vállalja a pillanat kockázatát. Amikor az állító meglátja a valóságot, azt, ami van, és nem annak bűvöletében él, hogy a valóságnak milyennek kellene lenni, akkor az az a pillanat, amikor a morfogenetikus rendszere megváltozik. Ezzel új mintázatokat és megküzdési stratégiákat alakíthat ki. A változást indíthatja egy-egy szereplővel való találkozás, esetleg dramatikus párbeszéd, vagy úgynevezett oldómondatok.

 

Ki a képviselő vagy más néven segítő?

Sokszor elhangzik a kérdés, hogy ki az a képviselő vagy segítő. Furcsán hangozhat a hétköznapi nyelvben a képviselő szó, de ha kielemezzük, azt takarja, ami a szó. Valaki képvisel valakit, itt akit nem ismer. Képviseleti érzékelésnek nevezzük azt a jelenséget, hogy valaki képes testi érzetben, mozgásban és bizonyos érzelmi beállítódásban is megjeleníteni egy jelen nem lévő, általa ismeretlen személyt anélkül, hogy ismerné az illetőt vagy elhangzanának az adott személyről érdemi információk (Angster & Zseni, 2011).

 

A csoportos családállítás folyamata

  • az ügyfél akinek a családállítása zajlik, először az állításvezetőnek röviden  elmondja témáját
  • a téma elmondása után az állításvezető rövid interjúban térképezi fel az ügyfél hozott témáját és döntik el milyen családtagok fognak az állításban szerepelni
  • a csoportból a kliens családtagok helyett megszemélyesítőket választ, akiket a kliens beállít a térbe ahogyan Ő látja őket (előfordul az állítások alatt az is, hogy a csoportból egy-egy tag magától belép a mezőbe, mintegy behívja őt a mező egy szereplőnek)
  • az állításvezető kérésére elindul a személyek mozgása, mintegy a mezőben ráérezvén az általa “játszott” szereplő energiájára, viselkedésére, betegségeire, problémáira, sorsára, kötődéseire
  • a mozgásban előbb utóbb megjelenítődik a “leggyengébb láncszem”, akitől elindulva kezdődik el az oldás az állításvezető irányításával, amiben mozgás és beszéd is szerepet kap

Az oldás folyamata több lépcsőből áll, egyik legfontosabb technikája a szembenézés mert a tudattalan szeretetből fakadó terhes kötődések feloldása, és tudatos szeretetté alakítása, melyben gyakran az egyén a felvállalt sorsot nagy tisztelettel visszaadja annak, akihez az tartozik, hogy az állítás feldolgozása után elkezdhesse saját életét élni.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a családállításban való részvétel ténye és az ott felszínre kerülő események az ügyfél előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül semmilyen fórumon nem kerülnek nyilvánosságra, valamint a csoportban lévő személyeket is titoktartás kötelez, amit szóban meg szoktunk erősíteni.

 

Milyen szinten zajlik?

Az integrál csoportos családállítás sikerességéhez hozzátartozik, hogy nem racionális műfaj. Ezek egy magasabb szinten zajlanak, integrál szemléletben W6-os szinten, vagy a fölött. Ha elemezgetni szeretnéd részletesen a folyamatodat, akkor nem fog igazán működni. Ha elfogadod ami történik, meg fog jelenni a hatása az életedre. Ha csak magyarázatokat szeretnél, akkor nem a te műfajod.

 

Csoportos családállítási költségek

  • állítást kérőknek  19.000.-Ft – mely összeg tartalmaz egy napot állítóként.
  • képviseletre jelentkezőknek 5.000.-Ft – mely összeg tartalmaz egy napot képviselőként  (ha csak képviselőnek jelentkezel az adott napra).

Itt tudsz jelentkezni, helyet foglalni magadnak. Két lehetőséged van erre. Megveszed a teljes áru jegyed kiválasztva a szerepkörödet (képviselő vagy állító), vagy veszel 2.000Ft-os helyfoglalási jegyet, szintén kiválasztva a szerepkörödet (képviselő vagy állító). Az utóbbi esetben a fennmaradó díjat, a helyszínen készpénzben fizeted ki, a nap végén.

 

A családállítás konfrontatív műfaj, ezért abban az esetben javasolt jönnöd rá, ha mellette egyéni folyamatba is jársz és fel tudod dolgozni a történteket. Fontos tudnod, hogy a családállítás, mint önismereti műfaj nem helyettesíti a pszichoterápiát, vagy egyéb pszichiátriai és orvosi kezeléseket, és nem gyógyít.

error: Content is protected !!