Barion Pixel

Gyökércsakra, Szexcsakra és Köldökcsakra

Előző írásomban bemutattam neked, hogy mik is azok a csakrák, mi a szerepük és miért érdemes ismerni a működésüket. Egy spirituális létrához hasonlítottam a felépítésüket, ahol a csakrák megismerésével, a velük való foglalkozással elindítasz önmagadban egy folyamatot. A folyamat során az energiaáramlást segíted fölfelé a soron következő csakrához, majd így haladva tovább egyre feljebb és feljebb jutsz, miközben egyre nagyobb önismeretre, tudatosságra, és bölcsességre tehetsz szert.

Ennek a folyamatnak az érdekében most egy kicsit mélyebbre ások, és a 7 fő csakra közül górcső alá veszem az első hármat, amelyből kettő a fizikai világ síkjához kapcsolódik, a harmadik pedig már az érzelmi világ síkjához.

Gyökércsakra

Elhelyezkedése, jellemzői

Az első, legalsó főcsakránk a gyökércsakra, amelyet lapcsakrának is szoktak nevezni. A gerincoszlop legalján, a farokcsontnál helyezkedik el. A földhöz, az anyagi világhoz köt minket, továbbá szoros kapcsolatban van az alapvető fizikai és érzelmi szükségleteinkkel. A tűz vöröses-pirosas színén rezeg, ezért gyakran a négyszirmú vörös lótuszt szokták szimbólumaként szerepeltetni.

A gyökércsakrát azok a földi energiák működtetik és tartják egyensúlyban, amelyek a születésünk pillanatától fogva körülvesznek minket, amikből tapasztalatokat nyerünk és amelyek leginkább hatnak a fejlődésünkre.

Működése hatást gyakorol a vitalitásunkra, a fizikai erőnlétünkre. Testünk és lelkünk motorjaként is elképzelhetjük, hiszen az egész csakrarendszerünk legfőbb energiaellátója. A gyökércsakrát azonosíthatnánk akár úgy is, mint magát az éltető életerőt.

Feladatai

Körülbelül 7 éves korunkig ez a csakra a fő irányadója az életünknek és nagyban befolyásolja, hogy milyen irányba fejlődik önmagunk, azaz a jellemünk. Ebben az időszakban sajátítjuk el alapvető szokásainkat, ekkor nyitjuk meg kapuinkat a világ és embertársaink felé. A gyökércsakra fő feladata ezáltal az öntudatra ébredés.

Öntudatra ébredés

A gyökércsakra a test tisztulási folyamataiért felelős, így általa lesznek egészségesek a vesék, és a bélrendszerünk, de felelős még a herék, a petefészkek, és a mellékvesék működéséért is.

Kérdések a gyökércsakra működéséhez kapcsolódóan

Az alábbi kérdéseket érdemes feltenned magadnak, hogy megtudd kiegyensúlyozottan működik-e az alsó csakrád, azaz hogy mennyire megfelelő az energiaáramlásod.

 • Akkor érzed magad biztonságban, ha az anyagi dolgaid rendben vannak? Nehezen költesz pénzt és túlzottan spórolsz?
 • Mitől érzed azt, hogy jólétben élsz? Attól, hogy sok a megtakarításod, vagy attól, hogy mindig tele van a hűtőd?
 • Kiemelt szerepet kap az életedben a táplálkozás? Biztonságérzetet ad számodra, ha tudod, hogy mindig van otthon valami ennivaló?
 • Mennyire vagy anyagias? Lényeges-e számodra, hogy mekkora vagyonnal rendelkezel?
 • Élvezed az olyan helyzeteket, amikor te veszed át az irányító szerepet, vagy te vagy a főnök?
 • Pihensz rendszeresen? Mennyire gondolsz tisztelettel a testedre?
 • Szeretsz versengeni másokkal, megmérettetni magad?
 • Mennyire vagy vakmerő? Hajlamos vagy kockára tenni a testi épséged/egészséged?
 • Nehezen teremted meg a belső békédet?
 • Sokszor érzed magad szétszórtnak? Nehezen koncentrálsz egy konkrét dologra?
 • Jellemző rád, hogy haragos vagy, durva és agresszív?

Ha ezeknek a kérdéseknek a többségére igennel válaszoltál, akkor a gyökércsakrád túlműködik, túl nyitott és túl gyorsan forog. Az energiák túltengése miatt erőszakossá válhatsz. Elhatalmasodhat rajtad az uralkodási vágy, egocentrikus és szexuális téren agresszív lehetsz.

Egyéb kérdések:

 • Félsz az olyan helyzetektől, ahol testi épséged veszélybe kerülhet?
 • Rendszeresen végzel testmozgást?
 • Félénk vagy? Sokszor érzel rá késztetést, hogy inkább visszahúzódj egyes helyzetekből?
 • Rendszeresen érzed úgy, hogy mindenki másnál butább vagy?
 • Kevés az önbizalmad, az önbecsülésed?
 • Inkább elkerülöd hogy fontos döntést kelljen hoznod?
 • Kerülöd az olyan helyzeteket, hogy másokat kelljen irányítanod, vagy hogy hatalmad legyen felettük?
 • Családtagjaiddal csak kötelességből tartod a kapcsolatot, vagy valóban élvezed a társaságukat és szereted őket?
 • Többnyire boldogtalan és bánatos vagy?
 • Egyedül, mások segítsége nélkül is képes vagy megteremteni a belső nyugalmadat, a belső békédet?

Ha a kérdések nagy része jellemző rád, akkor következtetni tudsz belőlük arra, hogy életed mely területei azok, amelyek lelassítják, vagy akár teljesen megállíthatják a gyökércsakrád forgását.

Testi-lelki betegségek

Minden csakrához társítani lehet bizonyos testi-lelki betegséget, amik az alul, vagy túlműködésükből fakadnak. Nem árt azonban tudni, hogy csak akkor lehetünk kiegyensúlyozottak és egészségesek, ha összes csakránkra ugyanolyan figyelmet fektetünk, ha testünkben minden összhangban van, ha az összes csakránk megfelelően működik.

A gyökércsakra egyenetlen működéséből az alábbi testi-lelki betegségek adódhatnak.

az állandó székrekedés
a krónikus bélgyulladás
az aranyér probléma
a gerincproblémák
a gyakori hátfájás
a csonthártya és az ízületi gyulladás
a lábfejjel kapcsolatos gondok
a fogínygyulladás
az izomgörcsök
a vese és vérnyomás problémák
valamint a vizelési gondok
a depresszió
a kiégettségi tünetek
a motiváció hiánya
az alvászavarok
a félelmek

A gyökércsakra alul, vagy túlműködése más és más viselkedésformákban nyilvánul meg, amelyek ha tartósan fennállnak, azok szokásunkká, jellemünk részévé válhatnak.

Mit tehetünk a gyökércsakra megfelelő működése érdekében?

Több út is vezet a gyökércsakránk megfelelő működéséhez, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

különböző testgyakorlatokat végezhetünk, amik a gyökércsakrához köthetőek
a váltott orrlyukú légzés energetizálja és tisztítja a gyökércsakrát
a szaglás érzékszerve a gyökércsakrához tartozik, így a cédrusfa, levendula, vagy pézsma illatú füstölővel, vagy illóolaj használatával jótékony hatást érhetünk el. Aromaterápia esetében a szegfű, vagy a cédrus a jó választás.
színterápia során, vagy a kristályokhoz fordulva a vörös színben pompázó kövek, legfőképp a gránát, a jáspis, és a rubin erősíti a gyökércsakrát.
a földdel kapcsolatba hozható összes tevékenység egyensúlyban tartja a gyökércsakrát, például a kirándulás, relaxáció az erdő és a természet hangjainak figyelése során, a kertészkedés, és az agyagozás.
ha zenét hallgatunk, akkor tiszta népzenét, sámánzenét, dobzenét, vagy mélyebb hangzású zenét válasszunk.
csakrameditációt is alkalmazhatunk.

Az összes csakra esetében elmondható, hogy a legjobb választás az, ha felváltva alkalmazzuk ezeket a terápiás lehetőségeket. Mindig éppen azt, amelyik jól esik.

Szexcsakra

Elhelyezkedése, jellemzői

A szexcsakra az alhason helyezkedik el, a nemi szervek és a köldök között körülbelül félúton. Hasi, vagy keresztcsonti csakrának szokták hívni. A szanszkrit neve lefordítva édes ízt jelent, és nem véletlenül, mert olyan dolgokkal és tevékenységekkel áll szoros kapcsolatban, amelyek úgymond édessé teszik az életet. Ilyenek például a gyönyör, a szexualitás, a táplálkozás, a mozgás, a befogadás, az érzelmek és a változások.

8 évestől körülbelül 14 éves korunkig irányít minket a szexcsakra, és nagyban befolyásolja a viselkedésünket. Ekkor válik fontossá számunkra a testi-lelki barátok keresése, továbbá megjelenik kapcsolatainkban az érzékiség. Képzeletünk és fantáziánk szárnynak ered, de ezzel együtt a nyugtalanság és a zavarodottság is megjelenik az életünkben. Ezen a síkon azzal szembesülünk, hogy képesek vagyunk-e másokkal kapcsolatot létesíteni, továbbá a kreativitásunk, az önkifejezésünk és az alkotó jellemünk is itt gyökerezik.

Kétféle személyiségtípusról beszélhetünk, ami a szexcsakrához kapcsolódik.

Mártír
Életét a szenvedés, az önsajnálat, és a szomorúság hatja át, de folyamatos benne a hiányérzet és az elégedetlenség érzése is. Nagyrészt saját lényét okolja a fájdalmaiért, és nem is érzi érdemesek rá magát, hogy változtasson a helyzetén. Meg sem próbálja pozitív irányba terelni az életét, mondván “nekem úgysem sikerül soha semmi”.

Rendszeresen panaszkodik és kesereg a környezetében élőknek, amivel bűntudatot okoz, pedig ő semmit sem tesz a saját javulása, fejlődése érdekében. Inkább beletörődik és tétlenül elfogadja azt, amit a sorstól kapott. A mártírság olyan anyukákra lehet főleg jellemző, akiknek nincsenek konkrét tervei és elképzelései az életükkel kapcsolatban, vagy nem tudják, hogy mire is vágynak igazán.

Uralkodó
Az uralkodó személyiségtípus szinte úgy érzi, hogy övé a világ, és élvezi is minden szépségét, vagy ami kívánatos, végeredményben mindent, ami örömet adhat neki. Tökéletesen tisztában van vele, hogy mi elégíti ki a vágyait, hogy mit vár el az élettől.

A mindennapi nehézségeket is kihívásnak tekinti, aminek a legyőzése is csak a saját fejlődését segíti. Más emberek szeretnek a közelében lenni, élvezet vele a társasági élet.

uralkodó

Feladatai

A hasicsakra szabályozza testünk folyadék háztartását, felelős a petefészkek és a herék fejlődéséért és működéséjért, szerepet játszik a női és a férfi hormonok termelésében, továbbá feladata a peteérés, a menstruáció, a terhesség és a spermium termelés folyamatának szabályozása.

Kérdések a szexcsakra működéséhez kapcsolódóan

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával kiderülhet számodra, ha nem kiegyenlítetten működik a hasicsakrád.

 • Élvezed a mindennapokat, az életedet?
 • Úgy gondolod, hogy vannak jó ötleteid, amiket meg is tudsz valósítani?
 • Elfogadod a változásokat, esetleg még élvezed is őket?
 • A szexben mennyire szereted a változatosságot, kezdeményezed azt?
 • Képes vagy áldozatot hozni azért, hogy másnak örömet okozz, vagy kielégítsd az igényeit?
 • Tisztelettel gondolsz a nemi hovatartozásodra?
 • Kínoznak gombás fertőzések a nemi szerved területén?
 • Mohón, habzsolva eszed az ételt?
 • Sokszor vagy felfúvódva, rendszeresek a bélgörcseid?
 • Korán kezdődött nálad a kopaszodás?
 • A kelleténél többször adakozol?
 • Kiemelt jelentőségű számodra, hogy szeressenek mások?
 • Szinte mindig szeretetéhesnek érzed magad?
 • Meg tudod magad becsülni és képes vagy szeretni önmagad?
 • Többször unalmasnak, egyhangúnak érzed az érzelmi életed?
 • Akadnak olyan területei az életednek ahol úgy gondolod, hogy nélkülöznöd kell?

Ezek a kérdések a túlműködésre utalnak, azaz ha a kérdésekre jórészt igen választ adtál, akkor túl nyitott a szexcsakrád és túl gyorsan forog. Ebben az esetben indulatos, erőszakos lehetsz és túl nagyra tarthatod önmagad. Előtérbe kerülhet az ambiciózus oldalad és a szexuális téren is hajlamos lehetsz a szélsőségekre.

Egyéb kérdések:

 • Vannak vágyaid? Érvényesíted azokat, meg mered valósítani?
 • Sokszor sopánkodsz, mert nem úgy mennek a dolgaid, ahogy elképzelted?
 • Rendszeresen panaszkodsz?
 • Úgy gondolod, hogy áldozatot hozol mások miatt, amit nem hálálnak meg, sőt mi több nem is veszik észre?
 • Jellemző rád, hogy úgymond elfogadod a sorsodat és meg sem próbálsz változtatni?
 • Gyakran esel önsajnálatba?
 • Inkább visszahúzódó vagy mások társaságában?
 • Jelentéktelen dolgokon is megbántódsz?
 • Olyan emberekkel is szívesen beszélgetésbe kezdesz, akiket nem ismersz?
 • Nagyrészt bizalommal fordulsz mások felé?
 • Jellemző rád, hogy ha megharagszol valakire, akkor nehezen bocsátasz meg neki?
 • Szégyelled és helytelennek tartod a szexuális vágyaidat?
 • Előfordul veled, hogy kifogások mögé bújsz, amikor szeretkezésre kerülne a sor?
 • A menstruációd általában hosszan tartó és fájdalmas?
 • Sokszor nincs étvágyad?
 • Többször félsz, vagy lelkiismeret-furdalásod van az életedben történő dolgok miatt?

Ha a kérdések többségére igennel válaszoltál, akkor alulműködik a csakrád. Életed ezen területei azok, amelyek gyengítik, vagy esetleg teljesen megfékezik az energiaáramlásod.

Testi-lelki betegségek

A szexcsakra egyenetlen működéséből az alábbi testi-lelki betegségek adódhatnak.

Testi betegségek:

bélgörcsök, felfúvódás

⇒ gombás fertőzések

⇒ hajproblémák

⇒ epehólyag és májbántalmak

⇒ herebetegségek

⇒ hólyaggyulladás

⇒ deréktáji fájdalmak

⇒ migrén

⇒ méh és mellbetegségek

⇒ menstruációs és potenciazavarok

⇒ petefészek és prosztatabántalmak

⇒ a változókor problémái nőknél és férfiaknál egyaránt

Lelki betegségek:

krónikus étvágytalanság

bulimia (kóros falánkság)

anorexia (kóros nem evés)

mindenfajta étkezési zavar

mindenfajta kapcsolati probléma

ingerlékenység

elszigeteltség érzése

gyötrő kétségek

érdeklődés hiánya

döntésképtelenség

letargia a mindennapi életben

depresszió

alacsony energiaszint

múltban élés

orgazmus körüli gondok

túlzott, vagy az egyáltalán nem mutatkozó kreativitás (ez a terület már a torokcsakrához is kapcsolódik)

Ha a szexcsakránk alul, vagy túlműködik, akkor két véglet közé eshetünk. Túlzásba vihetjük az örömök és a vágyaink beteljesülését, vagy pedig éppen ellenkezőleg, megvonhatjuk magunkat minden testi és lelki örömtől, átadjuk magunkat a fájdalomnak, a szenvedésnek, és az önsajnálatnak.

Mit tehetünk a szexcsakra megfelelő működése érdekében?

Ugyanúgy ahogy gyökércsakránál, a szexcsakra esetében is több lehetőségünk van a megfelelő működést biztosítani.

végezhetünk itt is különböző test, vagy légzőgyakorlatokat, amelyek kifejezetten ezt a csakrát érintik

√ sportolhatunk rendszeresen

√ ha nehézségeink adódnak egy kapcsolatban, akkor megbeszélhetjük a problémát őszintén a másikkal és kereshetünk rá közösen megoldást

√ szintén a kapcsolatok terén meghúzhatjuk a határokat egymás közt és tisztázhatjuk a kötöttségeket.

√ hallgathatunk olyan zenéket, amik a természet hangjaira emlékeztetnek minket

√ alkalmazhatunk édes illatú illóolajokat, vagy akár füstölőket is (pl.: jázmin, rózsa, szantálfa)

√ ez esetben is jótékony hatású a színterápia, és a kristályok alkalmazása is (narancsos árnyalatú, vöröses-barnás kristály, különösen a borostyán, topáz, citrin, karneol)

Köldökcsakra

Elhelyezkedése, jellemzői

A köldökcsakra körülbelül két ujjnyira a köldök felett helyezkedik el és napfonat csakrának is szokták hívni. Színe a sárga, egészen az aranysárga árnyalatáig.

A köldökcsakrához érve elhagyjuk a fizikai világ síkját és az érzések világába lépünk. Ennek az energiaközpontnak nagy szerepe van abban, hogy milyen az önmagunkról alkotott képünk, mennyire fogadjuk el önmagunkat, mekkora az önbecsülésünk, az önbizalmunk. Ehhez a csakrához köthető a másoktól való függésünk, hogy milyen mértékben vagyunk önállóak, mennyire félünk a magánytól, és hogy mennyire vágyunk mások elismerésére.

Fő témája az erő. A belső erősségünket határozza meg, ami nem egyenlő egy erőszakos, vagy uralkodó magatartással, hanem csak azt a képességünket mutatja meg, hogy mennyire vállaljuk bátran az elénk táruló nehézségeket, és változásokat.

Viselkedésünkben kétféle típus nyilvánulhat meg a köldökcsakrához kapcsolódóan.

Rabszolga
Szenved a dicséretek és jutalmak hiányától. Személyiségét az alázatosság, az engedékenység jellemzi. Másokat tart felelősnek a saját boldogságának meglétéért, vagy éppen hiányáért. Úgy gondolja, hogy csak tetteivel szerettetheti meg magát a környezetével, mert csupán önmagáért nem fogják szeretni. Pontosan emiatt a látásmódja miatt csak ritkán kapja meg a várt elismerést, és főleg hatalmaskodó, erőszakos emberek veszik körül.

rabszolga

Szellemi harcos
Óriási lelkierővel rendelkezik, és ha még elutasító, konfliktusokkal teli környezetben is van, akkor is képes önmagába tekinteni és leküzdeni az akadályokat. Meggyőződése, hogy az életünket valamiféle felsőbb hatalom irányítja. A nehézségeket bátorsággal veszi, megoldásukat önmaga fejlődésének látja.

Feladatai

14 és 21 éves kor között ez a csaka lesz a fő mozgatórugónk, ez irányítja a fejlődésünket. Életünk során ez az a korszak, amikor úgymond kirepülünk a szülői ház melegéből és kezdjük kibontogatni a szárnyainkat. A határaink és önmagunk egyensúlyának a megtalálása ilyenkor a feladatunk. Nem csak belső harcok dúlnak bennünk ekkor, hanem a környezetünkkel is hadilábon állunk.

A hasnyálmirigyet, a májat, a hasüreget, és az emésztőszerveket látja el energiával. Hatással van a bőrünkre és a szemünkre is. 

Tanulási feladata a becsvággyal és az akarat urálásával áll kapcsolatban. De a köldökcsakrához kapcsolódik még az érzelmeink felfedezése, önmagunk érvényesítése, illetve a pozitív visszajelzésektől való függésünknek a kezelése. Fő feladata azonban az agresszió és annak kezelése. Az agressziót nem elnyomni kell, hanem megtanulni jól kifejezni. Belső feszültségeink így nem pusztító jelleggel hatnak majd, hanem általuk ki fogjuk tudni fejezni megfelelő mértékben a szükségleteinket.

{

Minden dühkitörésünk mögött egy kielégítetlen szükségletünk húzódik meg.

Marshall Rosenberg

Kérdések a köldökcsakra működéséhez kapcsolódóan

A következő kérdések segítségével eldöntheted, hogy a köldökcsakrád energiaáramlása megfelelő-e.

 • Van a környezetedben olyan személy, vagy személyek, akiktől félsz?
 • Próbáltál ez ellen tenni, és az ilyen kapcsolataidat egyenjogúvá tenni?
 • Sokszor megalázottnak érzed magad egyes helyzetekben?
 • Többször előfordul, hogy mások véleményére támaszkodsz, amikor a saját életedet alakítod?
 • Fontos számodra, hogy legyen melletted valaki, mindegy hogy ki az?
 • Jól érzed magad egyedül?
 • Lényeges számodra, hogy megerősítsék a gondolataid és az érzéseid?
 • Helyesnek érzed a döntéseidet?
 • Túlzottan engedékeny vagy?
 • Bátran belekezdesz új dolgokba?
 • Szégyellős vagy?
 • Jellemző rád, hogy visszaélsz a hatalmaddal?
 • Hirtelen haragú vagy, vagy könnyen dühös leszel?
 • Rosszul tűröd az elutasítást, vagy a kritikát?

Ezek a kérdések a csakrádnak az alulműködésére utalnak. Ebben az esetben rossz kedvű, erőtlen és feszült lehetsz. Elhatalmasodhat rajtad a kudarcoktól való félelem, és önbizalomhiányban szenvedhetsz. Nehezebben, vagy egyáltalán nem tudod megvalósítani a vágyaidat, álmaidat. Túlságosan mások véleményére, megerősítésére támaszkodhatsz, és a magánytól való félelem is jellemző lehet rád.

Egyéb kérdések:

 • Feltűnik neked, hogy hajlamos lehetsz mások felett ítélkezni?
 • Van olyan dolog az életedben, amit szenvedéllyel csinálsz és nem tudnál róla lemondani?
 • Szíves örömest bevállalsz olyan feladatokat, ami során ellenőrizni, vagy felügyelni kell valakit, esetleg valamit?
 • Ki tudod magad pihenni? Ki tudsz kapcsolni?
 • Sokszor érzed magad feszültnek, vagy ingerlékenynek?
 • Jellemző rád a maximalizmus?

Ezek a kérdések a köldökcsakrád túlműködésére utalnak. Ha a kérdések többségére igennel válaszoltál, akkor túlfejlett az éntudatod. Hatalomra vágysz és elismertségre. Szinte minden területet az ellenőrzésed alatt akarsz tudni, és a munka, a tökéletesség hajszolása fog jellemezni. Nehezen engeded el magad, ezért mindig fáradt vagy. Gyakran vagy ingerlékeny, hirtelen haragú és gőgös.

Testi-lelki betegségek

A köldökcsakra egyenetlen működéséből az alábbi testi-lelki betegségek adódhatnak.

 emésztőrendszeri problémák

gyomor, máj, lép, epehólyag betegségek

az idegrendszert támadó betegségek

hasnyálmirigy problémák

cukorbetegség

szemproblémák

rákbetegség

kimerültség, fáradékonyság

túlsúly

düh, agresszió

elnyomott érzelmek, érzések

levertség, rossz kedv

túlzott aggodalom

hatalmi visszaélés

kisebbrendűségi komplexus

szadizmus

Ha megfelelően működik a köldökcsakránk, akkor az érzéseink és az önbizalmunk is egyensúlyban lesz, ha nem, akkor eluralkodik rajtunk a harag érzése, és az indulatok.

Mit tehetünk a köldökcsakra megfelelő működése érdekében?

A köldökcsakra megfelelő működése érdekében az alábbi lehetőségek közül választhatjuk ki a számunkra legtesthezállóbbat.

√ a testgyakorlatok közül a légzőgyakorlatok lesznek a legnagyobb hatással a köldökcsakrára, különösen a szünet nélküli, folyamatos légzés

zenehallgatás is jótékony hatású erre a csakrára

az illóolajok és füstölők tekintetében harmonizáló hatással van rá a rózsa, a fahéj, a szegfű, a levendula, vagy a bergamott illatú

aromaterápia esetében a szegfű, vagy a cédrus a jó választás

kristályok közül a sárga, vagy arany árnyalatú kövek erősítik a legjobban a köldökcsakrát (sárga citrin, topáz, aventurin, kalcit, napkő, malachit, jáde, kén, tigrisszem)

Következő alkalommal haladunk tovább, felfelé a spirituális létrán és bemutatom majd a szív, a torok és a homlokcsakrát is. Onnan már csak egy lépcsőfok  választ el majd minket a koronacsakrától, a teljes öntudatra ébredéstől. Tarts velem legközelebb is! 😊