Barion Pixel

Váljak vagy maradjak? – házasságokról, párkapcsolatokról

Váljak vagy maradjak? – házasságokról, párkapcsolatokról – könyvajánló

 

Ez a cikkem egy könyv ajánlása, részemről a házasság és párkapcsolatok témában, nektek. Egyik kedves szakmatársam tollat ragadott, írt, majd megkért engem arra, hogy legyek a könyv egyik szakmai lektora. Amikor olvasni kezdtem a könyvet azt éreztem, hogy nem tudom letenni, csak úgy vitt és sodort magával az egész. Tulajdonképpen kettő nap alatt kiolvastam és lektoráltam a könyvet, ami ezek után nagy izgalommal inspirált arra, hogy ajánljam nektek.

Házasság vagy tartós párkapcsolat?

Ezt a kérdést ma már nehéz külön választani és talán nem is annyira fontos. Hiszen a tartós párkapcsolat és a házasság között ma már inkább csak formai különbségek vannak. Sokan választják a tartós kapcsolatban maradást a házasság helyett. Ez nem minősíti a kapcsolatot, sok oka lehet amiért ezt a megoldást választják a párok.

Nézz szembe az életeddel

A könyvet én hiánypótlónak tartom. Rengeteg anyag születik a párkapcsolat témájában, mégis arról ritkán lehet olvasni, hogyan nézz szembe az életeddel mikor már nehézségekbe ütköztél. Különösen ritkán olvasunk a magyarországi válások körülményeiről, történeteiről. Kicsit hajlamosak vagyunk a tündérmesék világába feledkezni és inkább arról olvasni, hogy mások hogyan lettek „életük végéig boldogok”. Itt viszont szembenézhetünk, néha kíméletlenül. Badenszki Erika kimondja, amit sokan kerülgetnek, hogy egykor oly szeretett társunk hibáztatásán túl hogyan sepregessünk a saját portánkon először, megvizsgálva családi mintáinkat és hozott szokásainkat egy párkapcsolatban.

 

Amikor nem marad más mint a válás

Sokszor segítségkérés nélkül olyan szinten hatalmasodhat el a párkapcsolati problémánk, hogy már szinte helyrehozhatatlanná válik. Ha egy kapcsolat mély válságba kerül, a könyv íróinak tapasztalata szerint mindig hamarabb jut eszünkbe a válás gondolata, mint a probléma egyéb lehetséges megoldása. Amikor már tényleg menthetetlen a kapcsolat nem marad más, mint a válás.  A válások során és utána nagyon fontos, hogy szembenézzünk magunkkal és levonjuk a következtetéseket.

 • Mit rontottunk el?
 • Miben kellene fejlődnünk?
 • Mi az amit a következő kapcsolatunkban már nem fogunk elkövetni?

Sajnos ritkán jutunk el arra a szintre, ahol az igazi előidéző tényezőket találjuk meg. „Általában a felszínen keresgélünk és ennek megfelelően nem is jutunk el a valódi okok feltárásáig és ez könnyen vezethet újabb sikertelen párkapcsolathoz.” Pedig azzal a mottóval válunk el, hogy majd a következő jobb lesz. Bizony-bizony, ha nem dolgozzuk meg magunkat a válás során és után, a következő kapcsolatban is ugyanazzal kell szembenéznünk, sokszor még keményebben, mint korábban.

 

Nem vagyunk egyedül

A könyv történeteken keresztül elvezet minket oda, hogy észrevegyük, vajon mi dolgozhat bennünk a felszín alatt, mi az oka amiért bizonyos döntéseket meghozunk vagy elszenvedünk. Mások történeteit olvasva arra is rájöhetünk, hogy nem vagyunk egyedül problémáinkkal és bizony sokszor mások még nehezebb élethelyzetben vannak. A valódi történetek végén mindig van egy konklúzió, amit az érintett személy von le saját történetéből, azzal hogy mikor interjújában elmondta, azt újra átélve, felszaggatva sebeit a feldolgozás újabb szemszögéből tudott ránézni.

 

Közös kezdeményezés

Badenszki Erika coach már évek óta Dr.Ócsai József ügyvéddel dolgozik együtt. Közös munkájukban az ügyfelekkel a hangsúlyt arra helyezik, hogy először felderítsék, milyen okok vezettek a kapcsolat megromlásához. Ezután az ügyféllel megvizsgálják, hogy lehet-e még remény a kapcsolat helyreállítására. Ide eljutva határozzák meg, hogy milyen segítségre van szüksége a hozzájuk fordulóknak.

Közös kezdeményezésük a Válás Okosan , ahol együtt derítik fel ügyfeleik párkapcsolatának aktuális helyzetét.  Abban az esetben, ha menthető a kapcsolat elindítanak egy „megmentő” folyamatot, hiszen gyakorta nem a válás a legcélravezetőbb megoldás, hanem az önmagunkkal és a helyzetünkkel való szembenézés. Amikor az ügyfelek arra jutnak, hogy nem marad más megoldás, mint hogy szétszakítsák amit összekötöttek egykoron, akkor végigsegítik ügyfeleiket a válás jogi és lelki nehézségein.

 

Mit kell tennünk?

Nem elég a lelki válság feldolgozásának nehézsége még itt a jog is, aminek útvesztőiben laikusként nehéz eligazodni. Joggal merül fel a kérdés, mikor már a válás mellett tettük le voksunkat, hogy mit kell tennünk. A könyvben komoly szakmai segítséget nyújt Dr. Ócsai József, hiszen egy teljes fejezetben foglalkozik jogi alapvetésével a házastársi és élettársi kapcsolat megszűnésekor. Azokat a gyakori kérdéseket fejti ki szakmailag, amiket a házassági bontóperekkel és az élettársi kapcsolat megszűnésével kapcsolatos perekben merülnek fel hazánkban.

Az ügyvéd úr véleménye szerint azért is van erre szükség, mert:

„A jog általában egy tiszta, áttekinthető tudomány, ahol a megalkotott szabályok alapján – legalább is nagyjából– látni lehet, hogy mi fog történni, minek mi a következménye. Ebbe a tudományágba érkezik a házassági joggal az érzelmi oldal, amely, mondhatni, teljességgel szétzilálja ezeket a szépen megalkotott kereteket. Az érzelmeire hallgatva ugyanis általában nem azt teszi az ember, mint amit az értelmére hallgatva tenne. Kiszámíthatatlanná, irracionálissá válik, a cselekedeteit a pillanatnyi érzelmei, a másik féllel szemben érzett haragja, sértettsége vagy szeretete diktálja, amely akár pillanatonként is változhat.”

 

A váláshoz vezető legfőbb okok

A könyvben a jogi szakmai kinyilvánítás mellett coaching megközelítésben a következő témák kerülnek kifejtésre, a váláshoz vezető legfőbb okok részben. Erika szakmai pályafutásában szerzett tapasztalataira alapozva részletezi, példákkal is illusztrálva, azokat az okokat amiken a legtöbb kapcsolat „megcsúszik”, elindul a lejtőn.

Saját párkapcsolatodat kielemezve, a könyv segítségével válogathatsz, milyen eszköztárból „merítesz”, ha valóban szeretnél energiát fordítani rá és ha már akadályokba ütköztél azok megoldására is:

 • a családállítás, és annak hatékonysága
 • a harmonikus kötődés, aminek hiánya elengedhetetlen „akadálya” lehet két ember harmonikus együttlétének
 • a közös kapcsolati célok, ami nélkül csak sodródtok az árral
 • a saját céljaid is fontosak, avagy egy egyenrangú kapcsolatban mindenkinek megvannak a saját céljai
 • a párkapcsolati kommunikáció, amin a legtöbb házasság elcsúszik
 • a szeretetnyelv, amit sokszor nem ismernek a párok tagjai, pedig szintén nagy buktató lehet
 • párkapcsolatba bevitt problémák: bántalmazás, függőségek

 

Nézőpontváltás

Természetesen nem egy konkrét recept ez a könyv, hiszen mindenki élete különböző, ezáltal nincs teljesen egyforma élethelyzet és párkapcsolat sem. Én inkább egy nézőpontváltásnak titulálnám, amiben a történeteken keresztül a más is kerül ilyen helyzetbe beleérzése nyújtja a legnagyobb hatást.

Összefoglalva röviden a könyv célja:

 • Segítsen a döntés meghozatalában: váljunk vagy ne váljunk?
 • Felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes külső segítséget kérni, mert egyedül nem mindent tudunk megoldani, és kevésbé hatékonyan, mint szakmai segítséggel.
 • Ráébreszti az olvasót, hogy több nézőpont nagyobb látókört ad saját problémájára, s így közelebb vezet saját megoldásához is.

Az izgalmas történetekhez és az átgondolásokhoz egyaránt kellemes élményeket kívánok.

A könyv ide kattintva megvásárolható és Kecskeméten, nálam is átvehető.

Írta és szerkesztette: Takács Viktória  Integrál szemléletű önismereti mentor, coach, tréner, családállító

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Fejleszd magad írásaimból, értesülj elsőként eseményeimről.

 

Adatvédelem

Köszönöm, hogy feliratkoztál a hírlevelemre!