Barion Pixel

Integrál családállítás

Családállítás

Családi mintáinkat mindannyian hozzuk magunkkal. Családi felmenőink élete, sorsa, eseményei hatással vannak a mi életünkre is. Aki “küzd” ez ellen, sajnos nem jut messzire. Azonban, ha el szeretnéd fogadni az örökséged és a benne lévő megakadásaidat megoldani, az erőforrásaidat pedig használni akkor a Te önfejlesztő módszered a családállítás.

Fontos tudnod, hogy a családállítás mint önismereti műfaj nem helyettesíti a pszichoterápiát, vagy egyéb pszichiátriai és orvosi kezeléseket. A családállítás nem gyógyít.

Önmagában mély változásokat tud elindítani, azonban ezek feldolgozásához javasolt önismereti egyéni munka is. Akár segítő vagy, akár állítást kérő mindkét esetben lehet olyan erős folyamatod, hogy szükséges egyénileg egy önismereti mentorral, coach-al átbeszélned legalább pár alkalommal.

A családállítás módszere a pszichológusok, szakpszichológusok körében most már egyre jobban elfogadott, terápiát kiegészítő módszer. Tehát úgy is jöhetsz, ha terápiás folyamatban vagy és az állításon megélteket dolgozzátok fel együtt tovább. Ennek van az a verziója is, hogy eljön veled a szakember az állításodra vagy kérésedre akár én is szívesen konzultálok vele arról, ami az állításodban történt.

Amennyiben gyógyszeres kezelés alatt állsz, vagy konkrét diagnózisod van szakembertől, akkor csak az ő beleegyezésével és vele együtt jöhetsz el hozzám családállításra. 

Ha másnál voltál családállításon és feldogozásra van szükséged, szívesen állok én is rendelkezésedre alkalmi egyéni konzultációra.

 

Általánosságban a családállításról

A családállítás Bert Hellinger nevéhez fűződik. Bert Hellinger, született: Anton Hellinger (Leimen1925december 16. – 2019szeptember 19.[2][3]) német pszichoterápiával foglalkozó katolikus misszionárius. Hellinger a szabadságot, a választott sorsot állítja szembe a kényszersors rabságával, ami tulajdonképpen az őseinkhez tartozóan a családi rendszerünkből fakad.

Az úgynevezett kényszersorsunkat mi magunk vállaljuk fel odatartozásunkból fakadó tudattalan szeretetünkkel. “Mintegy hűtlennek éreznénk magunkat, ha nem vállalnánk fel a nehéz sorsot. A népünkhöz, a klánunkhoz, a családunkhoz, a szüleinkhez való tartozás tudattalan szeretete kényszerít “önsorsrontó” cselekedetekre. Az a mágikus gyermeki képzet is segít ebben, hogy ezzel segítünk nekik. Ennek a bennünk lévő tudattalan szeretetnek a felismerése és tudatosítása transzformája át a kényszert választási lehetőséggé.”

Munkássága alapvető célja, hogy az egyén a sorsában felismerje a lehetőségeit, felszabadítsa saját magát és teljesebbé tegye az életét.

Hellinger munkásságának köszönhetően korunk egyik leghatékonyabb önfejlesztő módszere lett. A családállítással változtathatsz életed azon területein, amelyekben úgy érzed elakadtál, vagy állandó ismétlődésekbe futsz bele.

Az egy felismerés, amikor észreveszed a saját életedben a problémát, de nem találod rá a megoldást. Ez az az élethelyzet, mikor érdemes családállításra jönni. Nem kell feltétlenül a problémának a családodhoz kapcsolódni. Az elakadásod lehet önmagaddal kapcsolatos, lehet párkapcsolattal kapcsolatos, lehet az is, hogy a pénzzel, vagy a munkáddal-hivatásoddal akadnak gondjaid.

 

Integrál családállítás

Az Integrál családállítás módszere az, amit tanultam és használok. Ez több dologban különbözik a hagyományos családállítástól. Itt az oldásoknál nem csupán a mondatok kimondása és a megoldás létrehozása a cél, hanem az érzelmi, lelki feldolgozás is. Ez hozza az igazán nagy változásokat.

Ennek elérése több módszer együttes alkalmazásával történik. A pszichodráma, a rendszerállítás, a személyiségállítás, a szervezetállítás is a technikák között van. Minden esetben fontos az érzelmek megdolgozása, vagyis az öröm, a bánat, a düh, a szégyen, a félelem, az undor, vagy a vágy felszínre juttatása és átdolgozása.

Kevesebb beszéd és több testmozgás jellemzik az állításokat, amikben sokszor olyan mély folyamatok zajlanak amikkel karmikus és kollektív tartalmak is felszínre jönnek. A karmikus és kollektív tartalmak feloldása már nem hagyományos módszer, komoly energetikai munkával jár mind az állításvezetőnek, mind az állításban résztvevőknek. Ezek feldolgozása és az életünkre gyakorolt hatása is mélyebb és tovább tart. Összefoglalva, ha hosszú távú, igazi nagy változásokat szeretnél, érdemes az integrál családállítás módszerét választanod.

 

Hogyan működik a családállítás?

Amikor az egyén felismeri a valóságot, azt, ami van, és nem annak bűvöletében él, hogy a valóságnak milyennek kellene lenni, akkor ez az a pillanat, amikor az új szellemi mozgás elindítható bizonyos oldó mondatokkal. Olyan mondatokkal, amelyek SZERETETTEL teljesek, elfogadók és a mélyben hatnak. Általuk felismerhetjük, hogy mindaz a rossz, ami eddig történt velünk, hozzátartozik ahhoz a jóhoz, ami ezután fog megtörténni. Egyik nincs a másik nélkül. Az ellentétek a létezés mélyebb szintjén elválaszthatatlanok egymástól.

Fent és lent

„Ami lent van, ugyanaz, mint ami fent van, és ami fent van, ugyanaz, mint ami lent van – így érted meg az Egy csodáját” (Hermész Triszmegisztosz).

 

Hellinger módszere azt az életlátást hozza felszínre, amely ősidők óta, időtlenül rejtve él bennünk. A kettősség, a polaritás világában ez emlékeztet arra, hogy milyen lehet az Egységből szemlélni a kettősséget. A jót és a rosszat, a fényt és a sötétet, az egészséget és a betegséget, a tettest és az áldozatot, a háborút és a békét. Azokat, amik a polaritás síkján soha nem egyesülnek, mégis egyek. Összetartoznak. Ezek a lélek, a szellem mozgásai.

 

A családállítás élményében ez a mélység tárulkozik fel. Az idő csendben megáll, kialakul egy bensőséges egységérzetünk a családi rendszerünkkel, az emberekkel, a természettel. Úgy érezzük, mintha összefolynánk a felhőkkel, a fákkal, és ebben az egységérzetben feltétel nélküli IGEN-t tudunk mondani. Igent, mindenekelőtt arra, ami van, elfogadjuk olyannak amilyen, ítélkezés nélkül.

A valóság elfogadása felszabadít a szenvedés alól és lehetővé teszi a kiteljesedést.

Hogyan gyere el egy családállításra?

Érdemes úgy készülnöd egy családállításra akár egyénire jössz, akár csoportba, hogy előtte kicsit utánakérdezel, utánanézel a családi felmenőid sorsának. Ez azért is fontos, mert mikor felbukkan egy történés, ha tudod hova kapcsolható biztosabban feloldható a mögöttes érzelmi tartalom. Saját magadnak segítessz vele, és persze az állításvezetőd is gyorsabban megtalálja az irányát az állításod menetének.

Ez egy ajánlás. Természetesen, ha ezekre nem is tudod pontosan a válaszokat akkor is megmutatja az „okos”mező merre kell keresni a szeretet elakadását, vagyis ettől még lehet sikeres az állításod.

Kérdések, amiket érdemes áttekintened a saját családodban, hogy minél közelebb juthass a probléma gyökeréhez:

 • Volt-e korábbi fontos szerelem, jegyes, vagy házasság valamelyik szülőnél?
 • Hány testvéred van, illetve a szüleidnek, nagyszüleidnek? (féltestvér is testvérnek számít)
 • Van-e a testvérek között, aki halva született, vagy 30 évesnél fiatalabb korában hunyt el?
 • Van-e a testvérsorban fiúnak várt lány, vagy lánynak vágyott fiú?
 • Volt-e elvetetett, elvetélt gyerek a családi rendszerben?
 • Van-e olyan a családi rendszerben, aki még nem volt 18 éves, amikor valamelyik szülője meghalt?
 • Van-e olyan nő a családi rendszerben, aki szülés közben halt meg, vagy a szülés kapcsán súlyosan sérült?
 • Van-e valaki, akiről tudható, hogy eredetileg ikerterhességként indult várandósságból csak ő maradt életben?
 • Van olyan tagja a családnak, aki gyilkosságot, emberölést követett el? Tettes -áldozat oldalon?
 • Követett-e el valaki szexuális visszaélést, illetve volt-e valaki ilyennek az áldozata?
 • Kapcsolódott-e valaki – és ha igen, milyen módon – háborúhoz, népirtáshoz, fasizmushoz?
 • Volt-e valaki, aki nemzetisége, etnikuma, hite, vallása miatt kirekesztődött a családból?
 • Volt-e, aki jogtalanul örökített, vagy örökölt?
 • Vannak családi titkok?
 • Vannak-e az egymás utáni generációkban ismétlődő, ugyanabban az életkorban bekövetkező események (pl. 8 évesen baleset éri az első gyereket)?
 • Megváltoztatta-e valaki a nevét, illetve volt-e olyan, aki egy meghalt testvére nevét kapta meg?
 • Fogant-e valaki mesterséges megtermékenyítéssel?
 • Menekült-e meg valaki olyan helyzetből, ahol mások életüket vesztették (pl. hadifogság, baleset, stb.)?
 • Van-e az Ön testvérei, vagy a szülők, nagyszülők, dédszülők, illetve az ő testvéreik között olyan, akinek nehéz sors (ezek felsorolását lásd alább) jutott?

Lehetséges nehéz sorsok:

 • Követett el valaki öngyilkosságot a családban?
 • Lett-e valaki baleset, bűntény áldozata?
 • Volt valaki testileg, vagy szellemileg fogyatékos?
 • Állt valaki pszichiátriai kezelés alatt?
 • Volt valaki börtönben?
 • Csődbe ment-e, vesztette-e el a vagyonát valaki?
 • Volt homoszexuális/leszbikus a családban?
 • Kirekesztődött-e bárki valamilyen módon a családból?
 • Van-e „temetetlen halott” (pl. nem tudni, hogy hol nyugszik) a családban?
 • Kivándorolt-e valaki, illetve vannak-e kitelepítettek?
 • Fogantak és/vagy születtek házasságon kívül gyerekek?
 • Van olyan gyerek, akit odaadtak nevelőszülőknek, vagy rokonoknak?
 • Van-e örökbefogadott a családban?
 • Volt „kakukkfióka” a családban?
 • Volt valaki, akit elüldöztek a hazájából, vagy elmenekült onnan?
 • Van-e valaki, akinek különböző nemzetiségűek a szülei?
 • Volt-e bárkinek életfontosságú tragédia az életében, akár a szülői, akár a nagyszülői, dédszülői vonalon?

 

Egyéni családállítás

A családállítás általában csoportban történik, azonban az egyéni önmagunkkal való „munka” egy speciális formája az egyéni családállítás.

Csoportos családállítás

Csoportos családállításkor egymásnak ismeretlen emberek közössége „jön össze” egy adott napra, hogy együtt “dolgozzanak” a szobában, teremben (térben) valakinek a problémáján, életének megakadásán.