Barion Pixel

Spiritualitás vagy belemagyarázás?

Szerző: | szept 18, 2018 | blog, mentorálás, motiváció, ÖNismeret

Spiritualitás vagy belemagyarázás?

Egy „mindenki által ismert” szakember előadásán sok minden megfogott, de mégis egy téma ami aktuális igazán napjainkban. Ez a spiritualitás, ami már-már elcsépelt szóként használatos.

Spiritualitás

Mit is jelent a spritualitás? „A spirituálisan gondolkodók szerint a világnak vannak az érzékszerveink számára rejtett dimenziói és összefüggései, amelyek ugyanolyan erős hatással lehetnek létünkre, mint a környezetünk érzékelhető része.” Spiritualitás – Wikipédia Mai világunkban nagy divat a spiritualitás és ennek hangoztatása, megosztása. Olyannyira elcsépelt már ez a szó, hogy mindenre ez használatos. Van az a verziója is mikor a „biztos így kellett lennie” magyarázattal, beletörődik valaki valamibe, aminek megváltoztatásáért egyébként nem tett semmit.

A spiritualitás hasonlóan fontos és gyógyító, mint a pszichológia ám nagyon könnyű nehéz érzéseink, fájdalmakkal, nehézségekkel teli élettörténetünk, napi belső és külső konfliktusaink, és tökéletlenségünk valóságának elismerésének elkerülésére használni, ami kifejezetten félrevezető lehet.

Elfedi a problémákat

Egyre többen az alkohol vagy a szerfüggőség alternatívájaként térnek a spiritualitás útjára, ami pozitív, és enyhíti az üresség okozta lelki fájdalmakat. Azonban ha valakinek van komoly gyermekkori traumája (ez lehet akár folyamatos degradáló verbális negatív bánásmód is), történt vele akár fiatal felnőtt korában bántalmazási esemény, akkor egészséges emberi kapcsolatok hiányában valójában csak tovább mélyítheti elszigeteltség érzését. Ehhez még az is hozzá tartozik a gyermekkori „hibás” kötődésekben sérül az emberi kapcsolatokba vetett hit és bizalom, ami az állandó spirituális szeánszok alkalmától nem fog megváltozni.

Szükség van egy olyan személyiségfejlesztő vagy – szerencsés esetben – emberi kapcsolatra, ahol a másik értő tanúként segíti feloldani a mérgező szégyent és a bűntudatot, és visszaadja a bizalomra való képességünket. Elsősorban saját magunkban.

A spirituálisan megélt élmények értelmezése

Az integrál szemléletben a spirituálisan megélt élmények mindig azon a szinten értelmezhetők az egyénnek ahol Ő a saját felnövésében tart. Vagyis mindannyian máshogy értelmezzük, személyiségünk fejlettségének szintjéről.  Ken Wilber az Integrál meditáció című könyvében írja, a felnövés és a felébredés egymástól nem elválaszthatók az integrál tudatfejlődés során. Én úgy fogalmaznék, hogy az elcsúszás abban van, hogy az egyoldalú spiri élményekből hiányzik maga az valóság.

 

Figyelj az intuíciódra

A folyamatos spiri képzések mellé én nagyon javaslom hogy figyelj az intuícióidra, vagyis a megérzéseidre. Ezek kitűnően mutatják az intuitív fejlődésedet, ha odafigyelsz rájuk. Észrevetted már, hogy a valódi megérzésekkel, mikor egy helyzetben, mint a villám csap be a megoldás, azokkal kevésszer élsz?

Megérzés vagy agyalás?

Sokáig én sem tudtam különbséget tenni a racionális belemagyarázás és a valódi hirtelen jövő megérzéseim között. Szép dolog ésszel élni és tenni a dolgunkat, de ha jön az a bizonyos megérzés, (nem itt, vagy nem vele kellene lennünk)…meddig halogatjuk még a változtatást?….meddig hazudunk magunknak???…jó ez így, biztos bennem van a hiba magyarázattal….) miért nem hallgatunk rá?

A megérzésekből jövő válaszok gyorsak, az átgondoltak sokkal lassabbak.

Ha engeded és elengeded a témád, a megérzés csak úgy felbukkan, váratlanul.

Ja és hogy kinek vannak jó megérzései???…mindenkinek, csak nem mindegy milyen állapotban van, hogy azokat meg is „hallja”…

Családállítóként sokszor „kell” hagyatkoznom a megérzésekre és ügyfeleimet is arra tanítom, hogy használják és alkalmazzák, hiszen ez a Spiritualitás egyik megnyilvánulása.

Közös munkánk során sokszor fogunk ezzel találkozni és megtanulunk hagyatkozni rá.

Talán az egyik legjobb mérőeszköz, hogy kiderüljön, vajon megérzésről van-e szó vagy belemagyarázásról az az, hogy a megérzés mögött egy nyugodt állapot található, míg a belemagyarázás egy folytonos belső kommunikáció „zaja”.

Már az első találkozásunkkor nagy szerepet játszik a megérzés, hiszen ez döntő fontosságú annak megállapításában, hogy a segítő és az ügyfél sikeresen tud-e majd együtt dolgozni.

A kapcsolat oldalon találsz elérhetőséget.

 

Írta és szerkesztette: Takács Viktória
Iratkozz fel a hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Fejleszd magad írásaimból, értesülj elsőként eseményeimről.

 

Adatvédelem

Köszönöm, hogy feliratkoztál a hírlevelemre!