Barion Pixel

Mi a különbség a relaxáció, az imagináció és a meditáció között?

Szerző: | jan 24, 2022 | blog, meditáció, ÖNismeret

Mi a különbség a relaxáció az imagináció és a meditáció között?

Felmerül a kérdés sokakban, hiszen manapság megannyi szóhasználat létezik a témában. Nemcsak szóhasználat, hanem nagyon sok hanganyag és videó elérhető. Ebben a cikkben részletezem a különbséget a módszerek között, hogy kicsit segítsek a mai útvesztőben kiigazodni.

Kezdeném azzal, hogy a személyiség fejlődésének, az integrál szemléletben, két iránya van. Az egyik a felnövekvés, a másik a felébredés.

Ha egyensúlyban lévő személyiséget szeretnénk, akkor célszerű mindkét irányt változtatni. A személyiségben gyermekkorban fixálódott megakadások megdolgozását a felnövekvéssel tudjuk elérni, a befeléfigyelés módszerei pedig a felébredést szolgálják. Nézzük mi a különbség a relaxáció, az imagináció és a meditáció között.

 

A befelé figyelés módszerei

A mai zűrzavaros világban nagyon fontos megismerni a csendet is. Sok mindenkinek ez bizony nehézséget okoz. Elsősorban azért, mert nagy a zaj az elmékben. A Hinduknál az élet utolsó előtti fázisában az önfejlesztés és a csendes befelé figyelés a cél. Bizony a mai fogyasztói társadalmunkban, mikor pont az ellenkezőjére bíztatnak nehéz befelé figyelni.

A befelé figyelés módszerei a relaxáció, az imagináció, a meditáció, és a mindfullness is (amit most nem tárgyalok). Mit is jelentenek ezek?

Mielőtt körbejárom, szeretném, ha tudnád, hogy gyakorlásra van szükség ezeknél a módszereknél is. Valódi változások, csak sok gyakorlás által érhetők el. Itt is szükség van kitartásra.

 

Relaxáció

relaxáció jelenti a test és lélek ellazulását is. Az idegrendszer tevékenysége elkezd módosulni. Az idegfeszültség, a szorongás izmaink és belső szerveink simaizmainak megfeszülését, görcsbe rándulását eredményezi. A gondolatok érzéseket váltanak ki, ugyanígy az ellazult állapot is visszahat az érzéseinkre. A relaxáció segítségével reflexes úton csökkenthető a szimpatikus idegrendszer aktivitása, vagyis segíti a légzés, a vérnyomás, a szívműködés, a hasi vérkeringés nyugodtabb és egyenletesebb működését. Ilyen például az autogén tréning is.

Relaxált állapotban lehet imaginálni.

 

Imagináció

Az imagináció szó jelentése: képzelet, képalkotás, elképzelés. Az imagináció fogalma az imago latin szóból, ered jelentése: kép, hasonmás, látszat. Az imaginációs gyakorlat egy relaxációval bevezetett képi gyakorlat, amiben a képzeletünk teremti a valóságunkat. Tüneteket, hangulatot javítani hivatott és nem egyenlő a meditációval.

Tulajdonképpen egy mentális szimuláció, amikor az agyunkban a képzeletünkkel képeket, érzéseket formálunk az érzékszerveink (látás, hallás) pillanatnyi igénybevétele nélkül. A korábban érzékszerveinkkel már érzékelt jelenségek percepciójának újra élése az agyban, irányítás, vezetés mellett. Itt a gondolkodásnak van egy tárgya.

Az imaginációnál, mélyebb szintről jönnek fel tudattartalmak, a magasabb síkokról származó intuíciókkal együtt és ezek együtt fogják adni az új tapasztalatokat. Engeded és irányítod egyúttal ezeket a képi megjelenéseket. Nem könnyű, de begyakorolható ez is.

 

Meditáció

meditáció legfontosabb alapja, hogy módosult tudatállapotban történik. A belső lényegiségeddel próbálsz itt kapcsolatot teremteni. Ez egy sokkal hosszabb folyamat 1-1 alkalommal, mint az előzőek. Erre időt kell szánni, mert a tudatunk is feloldódik, a végső lényegünk, az abszolút (atman) elérése a cél. A külső külvilággal a kapcsolatot lecsökkentjük, vagy szinte teljesen megszüntetjük. Fontos része, hogy a durva testünket meg kell nyugtatni, tehát egy nagyon mély relaxációba kell kerülnünk, amiből majd jön a koncentráció, ebből lehet átlépni a meditációba.

A tárgy a meditációban egy sokkal mélyebb jelentést kap, vagyis például a légzésem én magam leszek. Belekerülök egy csönd állapotba de a tér és idő érzékelés megszűnése miatt azt sem tudom ez meddig tart. Majd tárgytalanná válik ez az állapot.

A meditációnak nagyon sok mélysége van. Univerzális szintekig ki tud tágulni a tudat. Ez egy mély szubjektív élmény, de szavakkal szinte körül írhatatlan. Sok gyakorlással karakterszintű változások jöhetnek létre benned.

 

Fokozatosan haladj előre

Bármelyik módszert is válaszd magadnak, célszerű ebben is fokozatosan előre haladni. Nem elvárható magadtól, hogy azonnal tudj meditálni, amikor még a relaxációban is nehezen tudsz elszakadni például a gondolataidtól.

Fontos tudni még, hogy ÖNmagában csak befelé figyeléssel nem lehet meghaladni a személyiségedet, sőt amennyiben az érzelmeiddel nincs meg a tudatos kapcsolatod még el is lehet akadni ebben a folyamatban.

Az út tehát úgy vezet, hogy először kerülj kapcsolatba ÖNmagad érzelmeivel, szerezz egy tudatosságot és utána gyakorolj, rendszeresen, ellazulva is. 

 

Sikeres ÖNfejlődést kívánok Neked! 

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Fejleszd magad írásaimból, értesülj elsőként eseményeimről.

 

Adatvédelem

Köszönöm, hogy feliratkoztál a hírlevelemre!