Barion Pixel

Hogyan érheted el a személyes céljaidat?

Szerző: | márc 9, 2022 | blog, motiváció, ÖNismeret

Ahhoz, hogy megválaszoljam neked hogyan érheted el a személyes céljaidat először is fontos feltenni magadnak egy kérdést. Neked vannak konkrétan megfogalmazott céljaid az életedben?

Ha a válaszod igen, akkor nagyon jó úton jársz ahhoz, hogy meg is tudjanak valósulni. Ha mégsem valósulnak meg érdemes tovább olvasnod, mert lehet nem „pontosan” fogalmaztad meg azokat.

Ha a válaszod nem, akkor bizony érdemes elgondolkodnod azon mit is szeretnél az életben, hiszen tudatos megfogalmazás nélkül az univerzum sem tudja merre vezessen pontosan.

 

A célok fontossága

Már sokszor és sokféleképpen megfogalmazták a célok fontosságát, számtalan könyv, tanulmány és egyéb írás született vele kapcsolatban. Örök téma ez, és tanácsos vele továbbra is foglalkozni, hiszen a céltudatosság nagyban hozzájárul ahhoz, hogy életünk kiegyensúlyozott lehessen.

Megeshet, hogy lemondasz vágyaidról, például mert alábbhagy a kezdeti lelkesedésed, esetleg kiderül számodra, hogy nincs elég önbizalmad, de az is lehet, hogy nem mersz kockázatot vállalni. Holott, ahhoz, hogy elérhesd célod, nem is kell annyira messzire nyúlnod, mint gondolnád, hiszen közted és közte a legfőbb összekötő kapocs az te saját magad vagy.

Boldoggá tehet

Ezer és egy érvet fel tudnék sorolni, ami a célok fontossága mellett szól, azonban mégis egyet emelnék ki a többi közül. Azt, hogy a céljaid boldoggá tehetnek.  Azokból táplálkozol, azok vezetnek utadon, és ha nem is sikerül beteljesítened őket, már maga a tudat is boldogabbá tett, hogy megpróbáltad, mintha egyáltalán nem lett volna kitűzött célod.

Ha motiváció, vagy életcél nélkül telnek mindennapjaid, akkor majd valaki más fog neked célokat adni. Ne hagyd, hogy más irányítson, hogy más elképzelése szerint élj! Fontos érezned, hogy hatással vagy a dolgokra, hogy tudsz változtatni, és a saját sorsod alakítója vagy.

 

A jó cél mit hoz neked?

Egy okosan és jól megválasztott cél erősíti jellemed, önbizalmat ad, energizál, rendszert hoz a napjaidba és tanít téged. Megtanít az élvezettel végzett kemény munkára, megtanít döntéseket hozni, felelősséget vállalni, és fontossági sorrendet állítani.

Céljaid átsegíthetnek egy-egy nehezebb élethelyzeten is. A rájuk való összpontosítás elveszi a figyelmedet, így nem uralkodhatnak el rajtad a negatív hatások.

 

Mi a cél?

Nézzük, mi is a cél. Célodat sokféleképpen definiálhatod. Hívhatod vágynak, álomnak, vagy kívánságnak is. A cél egy elérendő jövőbeni állapot pozitív leírása. A személyes fejlődési, változási projekted sikerét nagyban segíti, ha jól megfogalmazott céljaid vannak.

 

Mitől jó egy cél?

Egy cél attól jó, ha:

 • Pontosan megfogalmazott. A ködös vágyak, megfogalmazások nem segítik a lényeges változást (pl.: szeretnék jó vezető lenni).
 • Reális, megvalósítható, de egyben kihívást jelentő, erőfeszítésre ösztönző is. Egy látszólag megvalósíthatatlannak tűnő cél is megvalósítható, ha kisebb részcélokra bontod, és valamilyen jó stratégiát dolgozol ki hozzá.
 • Általunk kontrollálható.
 • Időben behatárolt, tudod mikorra, mennyi idő alatt szeretnéd megvalósítani. Ha nincs határidő, a halogatás áldozatává válsz.
 • Mérhető, összehasonlítási, viszonyítási pontot tartalmaz. Mindig látod, mennyi van még hátra, hol tartasz most. Ennek a mércének objektívnek kell lennie.
 • Attraktív, vonzó, cselekvésre késztető. Megmutatja, miért érdemes erőfeszítéseket tenned, küzdened. A cél attól válik vonzóvá, ha kötődsz azokhoz a dolgokhoz, amelyek igazán fontosak számodra az életben, és előre vetítik azt a pozitív érzést, amelyet akkor fogsz érezni, amikor elérted.

Azzá válsz, amire a legtöbbször gondolsz

Azzá válsz, amire a legtöbbször gondolsz. Erre egy nagyon jó példa, hogy ha például folyamatosan azt mondogatod magadnak, hogy mindenhonnan elkésel, akkor tényleg mindig el fogsz késni. Ha sikeressé szeretnél válni, akkor folyamatosan gondolkozz a céljaidon. Ez fog előre vinni és a céljaid is közeledni fognak hozzád. Higgy magadban, gondolj az eddig elért sikereidre, vedd elő az eddig kapott pozitív visszajelzéseket.

Hogyan tűzd ki a céljaidat?

 • Fogj egy papírt… Írd a tetejére: Célok
 • Alatta sorolj fel 10 célt, amit egy éven belül el szeretnél érni.
 • Pontosan, egyértelműen megfogalmazott, pozitív hangvételű állítások legyenek
 • Mérhető legyen az eredménye
 • Reális és elérhető legyen
 • A tudatodnak reális cél legyen, ami hihető, amivel tudsz azonosulni
 • Időben legyen pontosan meghatározott
 • (ne tartalmazza az AKAROM és a NEM szavakat)
 • Jelen időben fogalmazd meg, mintha már meglenne, egyes szám első személyben.

  Ha kész vagy, minden célra tedd fel magadnak a kérdést: Melyik az az egyetlen cél, aminek az elérése a legnagyobb pozitív hatással volna az életemre? Karikázd be, és írj mellé egy nagy egyest.

  – Mostantól ez a legfontosabb célod.

  – Tűzz ki határidőt, készíts tervet, hogyan tudod ezt elérni.

  – Minden nap gondolj a célodra és beszélj róla minél többet.

  A legfontosabb, hogy csináld

  Minél többet foglalkozol a fejedben azzal, amit szeretnél, már sikeresebb leszel, mintha csak sodorna az élet.

  Ha nagyon tervező típus vagy, érdemes nemcsak évente, de negyedévente, havonta és hetente is kitűzni céljaidat, hiszen így mindig a fókuszban lesznek. Igazán tudatosan pedig akkor élsz, ha minden nap leírod magadnak mit is szeretnél. Persze fontos, hogy mindent úgy csinálj, ahogy neked jól esik. A saját magadhoz legközelebb álló módszert válaszd, mert akkor nem fogod kényszernek érezni. Ha füzetben szereted vezetni, tedd azt, ha a határidőnaplódba, az is jó, ha cetlizel, úgy is jó, ha a telefonodba írod, szintén működik.

  A legfontosabb, hogy csináld…:)

  Sikeres célmegvalósítást kívánok Neked! 🙂

  Iratkozz fel a hírlevelemre!

  Iratkozz fel a hírlevelemre!

  Fejleszd magad írásaimból, értesülj elsőként eseményeimről.

   

  Adatvédelem

  Köszönöm, hogy feliratkoztál a hírlevelemre!