Barion Pixel

Legyen a munkád a hivatásod!

Szerző: | jún 13, 2019 | blog, mentorálás, motiváció, ÖNismeret

Legyen a munkád a hivatásod!

A hivatás pszichológiája

A munkánktól alapvetően egy megelégedettséget és egy jó hangulatú érzést várunk el.

A megfelelő munka ugyanolyan fontos személyiségünk és egészséges önbecsülésünk szempontjából, mint akár az evés szervezetünknek.

Van aki nagy megelégedésére végzi munkáját és van aki kevésbé boldog tőle.

Jó esetben, ha valaki nem a számára megfelelő munkát végzi

Ha valaki nem a számára megfelelő munkát végzi, akkor is nagy fejlődéseket érhet el személyisége szempontjából, mivel új képességeit tudja kifejleszteni. Például aki szégyenlős, az ügynöki munkákban sokkal nyitottabbá válhat, vagy aki nagyon szeret emberek között lenni és beszélgetni, megtanulhat másoktól elkülönülten, csöndben dolgozni. Avagy egy mérnök típusú ember is lehet jó vezető.

Rosszabb esetben, vasárnap délutántól romlott már el a hangulatod, mert hétfőn MUNKA?

A munka alapvetően saját önkifejezésünk eszköze, azonban sokan rabszolgaságban töltik el már hétfőtől a „munkaidejüket”. Sok ember már vasárnap délutántól azon feszül, hogy másnap munka lesz és mert tudja kezdődik egy újabb „küzdelmes” hét. Heti 40-60 órára kikapcsoljuk ösztönzéseinket, személyiségünket és elfojtjuk képességeinket. Természetesen sokan vannak akik beleélik magukat az adott munkába és annak élvezetes, alkotó részére összpontosítanak, így a napjaik is jobban telnek el a munkában.

Mire születtünk?

Azonban bármennyire is jó alkalmazkodók és rugalmasak vagyunk sokan, alapvetően nem arra születtünk, hogy végig küzdjük az életünket. Arra születtünk, ami illik hozzánk. „Olyan munkára születtünk amiben természetes adottságainkat, velünk született képességeinket önmagunk kifejezésére és a másiknak való adásra használhatjuk.” Ez a munka ha rátalálunk, már nem is munka hanem hivatás, olyan feladat, amit bármikor szívesen végzünk.

Miért is dolgozunk?

Legtöbben a nagy anyagi biztonságra, a számlák kifizetésére, a családunk minél nagyobb fogyasztására törekszünk munkánk elvégzésével. Ugyanígy társadalmi státusz és elismerés is lehet célunk munkánkkal. Azt azért tudnunk kell, hogy nagyon nagy árat fizethetünk az effajta gondolkodásért. Az a tény, hogy a munka életünk nagyon nagy hányadát teszi ki önmagában igazolja azt, hogy bizony ha ezt „szomorúan, enerváltan” tesszük, annak következménye lehet.

Mit tesznek a sikeres emberek?

Sokan tanulmányozták már a sikeres embereket, és azt állítják, hogy az ő sikereik közvetlenül összefüggnek a munkából merített örömükkel. Hivatásukat többnyire azért élvezik, mert jók benne. Azt mondják, akkor hozom a legjobb formámat, amikor pl.: az eszemet használom, vagy amikor emberekkel foglalkozhatom, vagy amikor szeretek segíteni másokat, vagy mert szeretek alkotni stb. …

Mi a valódi hivatás?

„A valódi hivatás illeszkedik a természetességhez, arról szól, hogy a legjobb formánkat hozzuk valamiben, amiben a legjobbak vagyunk.” Kitartásunk után, ennek jutalma sokszorozott és magától értetődő lesz. Minden adottság amire születtünk, minden képesség amit megtanultunk, ténylegesen egy szükségletként nyilvánul meg. Ki akarjuk fejezni őket mert szükségünk van rá, és a valódi hivatás erről szól.

Neked mi a gyermekkorod óta „beprogramozott” hitrendszered?

Amikor akadályról beszélünk a megelégedett munkához, valójában a gyermekkorunkban szüleinktől halott beprogramozott mondatok nyomják a latban a legnagyobb súlyt. Önbecsülésünk hiányán túl abban a hitrendszerben élünk, hogy amit élvezettel teszünk, vagyis ami örömet okoz nekünk, amiért szívesen teszünk bármikor, és amiben igazán tehetségesek vagyunk, abból nem lehet megélni.

Ismerősek ezek a mondatok valahonnan?

  • a pénzért keményen meg kell dolgozni
  • a munka nem az élvezetről szól
  • azért dolgozom, hogy legyen mit ennünk
  • felkelni sincs kedvem, hétfő van
  • az a fránya pénz megint
  • a pénz csak bajt hoz a fejünkre
  • a pénz csak vitára ad okot

Mindannyiunkban ott van a vágy tehetségünk kifejezésére

Buddha szerint: „A valódi hivatás  a tudatosan vállalt teljes éberséggel és gondossággal végzett a megvilágosodáshoz vezető tevékenység”

A valódi hozzánk illő munka magában foglalja az önkifejezést, a tudatost választást, vagyis az igazi tehetséget.

„Azok merik úgy megválasztani munkájukat akiknek magas az Önbecsülésük, mert csak azok mernek a szerint választani hogy mi jó és igaz számukra, akik szeretik magukat és akik hitelesnek és erre érdemesnek tartják magukat.”

Amikor a tudatos választás ereje hatja át munkánkat, hihetetlen hatékonyak lehetünk. Amikor élvezettel végezzük munkánkat, akkor az nem csak a „csinálásról” szól, hanem az igazán jól elvégzésről. Erőfeszítéseinkért valóságos jutalomban részesülünk, amikor az már nem csak a pénz „csinálásról” szól.

Légy bátor és merj szembenézni félelmeiddel!

Légy bátor és merj szembenézni félelmeiddel! Persze könnyű  ezt mondani, ezekről „beszélni”, hiszen a felelősség, a család eltartása kire fog várni, kérdezhetjük. Nem állítja senki, hogy mindenki dobjon csak úgy el minden biztos pontot az életében, de merjen elindulni felé. Mindennapos panasz és szenvedés helyett, a már nem kedvelt munka mellett igenis el lehet kezdeni tanulni, fejleszteni Önmagunkat. (pl.: a tévénézés helyett)

Életünk feje tetejére állítása maga a bátorság és választásunk következményeinek felvállalását jelenti, és kilépést az ismert és biztos helyzetekből. Ez nem kis dolog!

Azzal, hogy megfizetjük az árát döntésünknek megtanulunk egyre jobban dönteni, mert minden egyes tudatos választásunk fokozza Önbizalmunkat, mert közben megtanulunk belső mércénknek és céljainknak megfelelni.

Ne sodródj, hanem küzdj a vágyaidért, önmagadért!

Amikor csak úgy, tudattalanul sodródunk, éljük a hétköznapi, monoton, robotpilóta üzemmódú életünket, akkor az önmagunkkal szembeni passzivitást, kétségeket és a negatív értékítéletet erősítjük. Egy idő után már semmibe nem nézzük magunkat és csak veszekszünk a körülöttünk élőkkel, vagy csak éppen lélegezve lehajtott fejjel állunk a tükör előtt.

Ha megküzdünk valamiért aminek igazi nagy értéke van számunkra, azzal nem csak felelősebbé válhatunk Önmagunk iránt, hanem erősebbé és hozzáértőbbé is. Az önmagunknak tett ígéretek betartása az egyik módja, hogy szeressük önmagunkat, ami nélkül nincs igazi siker az életben.

 

Kellemes átgondolást és felelős, másoknak adni tudó, örömteli, lelkes „munkanapokat” kívánok mindenkinek.

Forrás: Marsha Sinetar: Csináld amit szeretsz és a pénz követni fog
Írta és szerkesztette: Takács Viktória
Iratkozz fel a hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Fejleszd magad írásaimból, értesülj elsőként eseményeimről.

 

Adatvédelem

Köszönöm, hogy feliratkoztál a hírlevelemre!