Barion Pixel

A koronavírus integrál szemléletben

Szerző: | márc 29, 2020 | blog, mentorálás, motiváció, ÖNismeret

A koronavírus integrál szemléletben

Pár hete még egyikünk sem gondolta, hogy mindannyiunkat érintő egészségügyi és gazdasági helyzetbe kerülünk. Kicsit átnézve ezt a helyzetet integrál szemléletben, írok nektek a közösség, a mi fontosságáról, ami koronavírus idején átteszi a figyelmet erre a fejlődési szintre.

Összefogás és felelősség

A magam részéről fontosnak tartom az összefogást és a felelősségteljes gondolkodást, aminek magam is megtettem az intézkedéseit. Az utolsó irodában töltött napomon lefertőtlenítettem mindent, majd az összes csoportos találkozót lemondtam. Azóta jómagam is önkéntes karanténban vagyok, itthon. Jelentkeztem a Gondoskodó Szolgálathoz is idős embereknek bevásárolni, elintézni a postát, beszerezni nekik a gyógyszereket. Öröm segíteni másoknak és büszkén vettem észre mennyi fiatal látja ezt ugyanígy és jött segíteni.

 

Mit is jelent a közös érdek?

Az integrál szemléletemet behozva emelem ki, hogy ebben a helyzetben az EGYÉN és az EGO már nem lehet fontos, csak a MI és a KÖZÖS érdek.

Szeretném ha tudnátok, hogy aki már eleve így gondolkozik az magasabb szinten van az egyéni személyiségfejlődésében, mint az átlag. Wilber tanításait megemlítve a plurális gondolkodás után lehet eljutni az integrál gondolkodáshoz, ami már a MI-ben gondolkodik és amiben a dualitás (jó és rossz; igen vagy nem) megszűnik. Ezt a szintet persze csak kevesen tudják elérni, sok gyakorlást igényel mind a felnövés, mind a felébredés területén.

Viszont azt látom, hogy egyre többen haladnak e felé és ez csodálatos dolog.

A W6 fejlődési szint

Amikor automatikusan „mi”-ben gondolkodol, akkor a fejlődési szinted már közelíti a W6 az integrált tudat szintjét. Nem titkoltan ennek a szintnek az elérése a célja a felnövekedett embernek. Ennek a szintnek a jellemzője, hogy az egyén elkezdi integráltan látni a világban a dolgok összefüggéseit. Ha meglátja az okságot, azt el is fogadja. Elfogadja a különböző dolgokat, kultúrákat, embereket, képes az ellentéteket elismerni, nagy mennyiségű információt egy rendszerbe összerakni.

Jobb agyfélteke

Visszatér belé a kreativitás, a spontaneitás, a játékosság. Felerősödik újra a jobb agyfélteke működése, és egyúttal integrálódik a bal és a jobb agyfélteke. A gondolkodás tehát többelvűvé válik, pluralisztikus lesz, mely elfogadja a világ sokszínűségét, és érti a dolgok relatív és helyzetfüggő mivoltát. Van ebben egy kentaur vonatkozás is, ahogy az ember személyisége is integrálódik (tudatos és tudatalatti), az állati ösztönök, érzelmek és az emberi intellektus integrálása felé. Fent van az emberi rész (gondolkodás, ész), ami uralja az állati testet (ösztönök) – ez a kentaur szimbóluma. Itt a tudattalanban lévő elfojtások felszabadításra kerülnek, megtörténik azok tudatba integrálása, és bekövetkezik az önmegvalósítás is.

 

Egó a fejlődés csúcsán

Akkor lesz 6. szintű egy személyiség, ha az ember megismerte és elfogadta a pozitív és negatív részeit egyaránt, és megvalósította a képességeit, eredendő tehetségeit. Ez filozofálás és intellektuális belátás útján nem tud teljesen megtörténni, hanem a szakember által kísért önismereti, személyiségszintű saját élményű belső munka vezet el ide. Aki ezt megvalósította, annak az egója eljutott a fejlődésének csúcsára, a személyisége kiforrt, „kerek”. Az ilyen ember egyéni és autonóm személyiség. Ezen a szinten az emberek jól és tisztán kommunikálnak, értik is a másikat, együtt is tudnak érezni vele. A W6 fejlődési szinten jellemző a személyre az érzelmi érzékenység, szívesen van csoportban, szívesen osztja meg a benne zajló folyamatokat másokkal. A 6. szint embere a hiteles, autentikus, empatikus, kreatív önmegvalósító személy. Fontosnak tartja az  Ökotudatosságot, posztmodern értékek mentén él és univerzális erkölcs jellemzi.

 

A koronavírus hatása integrál szemléletben

Belinkelek nektek egy videót, amivel megtudhattok sok mindent az Integrál szemléletről, mely Ken Wilber munkásságához köthető. A bevezető elméleten keresztül néz rá a koronavírus hatására.

Szó lesz a részegészről, ami minden felépítésben megjelenik. A saját fejlődési szintjeink felépítése is holarchikus, hiszen minden szint magába foglalja az előzőt, majd meghaladja azt.

 

kognitív fejlődés holarchiája

a kognitív fejlődés holarchiája

 

A négy kvadráns modell, amiben az egyéni belső, az egyéni külső, a közösségi belső és a közösségi külső megközelítések felölelik a teljes világképet.

 

A koronavírus hatását tekintve megvizsgálja a négy kvadránson keresztül.

a koronavírus hatása integrál szemléletben

a koronavírus hatása integrál szemléletben

 

Az egyéni belső a saját karaktered reakciója, az egyéni külsőd, a testi megnyilvánulások, a közösségi külső most hogyan befolyásolja a kultúrán keresztül a járványra való reagálást, a közösségi külső vagyis a társadalmi önszerveződések.

Ha valamivel foglalkozunk, különösen ha globális szinten érinti a „mi”-t, mind a négy kvadráns szemléletében fontos átnézni a folyamatot és mind a négyre  fontos kidolgozni akciótervet. Nem elég csak az egyénnel foglalkozni és nem elég csak a közösséggel foglalkozni.

Nézd meg a videót, ha érdekel ez a megközelítés:

Koronavírus integrál szemlélettel

Írta és szerkesztette: Takács Viktória