Barion Pixel

6 szokás, amivel akadályozod a benned rejlő zsenit

Szerző: | ápr 4, 2019 | blog, motiváció, ÖNismeret

6 szokás, amivel akadályozod a benned rejlő zsenit

 

Mi is az a bennünk rejlő ZSENI?

Életünk nagy részét olyan “közepesen” jól éljük le és csak nagyon kevesen vannak akik elmondhatják magukról, hogy a napjuk 90-95%-a szuper jól telik, kiegyensúlyozott örömteli hangulatban. Gay Hendricks könyvében ezt a témát járja körül.

 

Egyedi módon fogalmazza meg azokat az Önsorsrontó programokat, amivel akadályozzuk saját zsenink felszínre jutását. 👩‍💻🙄

 • Te is találkoztál már azzal a jelenséggel amikor az egyik pillanatban még jó kedved volt, nem sokkal később azon kaptad magad, hogy rossz kedved lett, de magad sem tudtad miért?

Nos ennek a jelenségnek a kutatók szerint az oka az, hogy az agy ha nincs “probléma” amivel foglalkozzon, vagy megoldjon, akkor keres, magának. (Folyamatosan fut át több ezer gondolat az agyunkon, úgy hogy nagy részét észre sem vesszük.)

Hendricks szerint a világban való ténykedésünk négy fő zónában zajlik:

 • Alkalmatlansági zóna

Ezeket azok a tevékenységek teszik ki amikben nem vagy jó, vagyis mások sokkal jobban el tudják végezni. Egy példával élve: takarítod a lakást és közben észleled, hogy az egyik redőnyöd félreáll, és ismétlődik minden alkalommal mikor leengeded és felhúzod. Nem kell ehhez senki, én is meg tudom csinálni alapon neki fogsz szétszedni a gurtni “tároló” részt és helyére próbálod igazítani. Azt veszed észre, hogy közben már 3 óra hossza eltelt és az eredeti munkád nem halad. Az is lehet, hogy meg tudod a végére csinálni és kb. 5-6 órát “vesztegettél” el és az így is kevés, értékes időd elment ezzel, közben nem végeztél az eredeti takarítási terveddel. Ezt nyomtatótelepítés vagy akár autógumi csere példán is le lehetne vezetni. Ügye ismerős?

Ne ragadj bele a “hülyeségbe”. Az elvesztegetett idő pénz veszteség is egyben.

Akkor érdemes olyasmit csinálni, amiben nem vagy igazán jó, ha élvezni szeretnéd, vagy meg akarod tanulni. 

 

 • Alkalmassági zóna

“Az alkalmassági zónádban azok a tevékenységek találhatók, amelyekhez értesz, ám ezeket mások is ugyanolyan jól el tudják végezni. A sikeres emberek gyakran fedezik fel, hogy túlzottan sok időt és energiát fordítanak erre a zónára.”

 

 • Kiválósági zóna

A kiválósági zónában azok a tevékenységeid találhatók, amelyekben nagyon jó vagy. A kiválósági zónádba tartozó tevékenységekből jól meg lehet élni. Ez a zóna igen csábító, a sikeres emberek számára meg különösen – olyannyira, hogy akár csapdaként is működhet. Ha itt maradsz, szinte megbélyegzed magad, lehorgonyzol ami miatt nem fogsz tudni átlépni a géniuszzónádba.

A benned rejlő zseni következik

 • Géniusz-zóna

“A géniusz-zónádban találhatók azok a tevékenységek, amelyekre születtél. Ezekhez a saját különleges képességeidre és erősségeidre van szükséged. Az életutadat járva a géniusz-zónád egyre hangosabban jelez.

Negyvenéves korára a legtöbb ember kikapcsolja a géniusz hívását, és egyre kapja a hangos, ismételt, de rejtett figyelmeztetéseket depresszió, betegségek, sérülések és kapcsolati konfliktusok formájában.”

Ha azt a tevékenységet végzed nap mint nap, amire “hív” az élet, szinte észrevétlenül “dolgozol”. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy milyen a kedved a nap folyamán és hogyan érzed magad az életedben.

Szeretnél Te is Önkorlátozás nélkül Zseniként, jókedvűen élni?

Az alábbi 6 szokással biztosan akadályozod magad:

Sokszor ok nélkül keresünk valamit amivel a túlságosan minden rendben megy állapotból átsodorjuk magunkat problémás helyzetbe. Ezeket a szokásokat “felsőkorlátozásnak” nevezi az író.

Vizsgáld meg melyek ezek közül azok, amiket Te is csinálsz nap mint nap. Amíg ezekről nem szoksz le, addig nem tudsz a zseni zónádba lépni.

 • Aggodalom

“A felesleges aggodalom onnan ismerszik meg, hogy olyasmi miatt aggódunk, amit nem irányíthatunk. Az aggodalom csak akkor hasznos, ha olyasmivel kapcsolatos, amiért konkrétan tehetünk valamit, és ha azonnali, pozitív cselekvésre sarkall minket.” Például a gyermeked táborban van és hirtelen napközben rád tör egy szorongó érzés, beugrik, hogy lehet baja van, és elkezded gyártani a vészforgatókönyveket. Ismerős?

 • Kritika és hibáztatás

Amikor kritizálunk valamit, annak általában nincs köze ahhoz a dologhoz, amit éppen kritizálunk. Ha hibáztatunk valakit vagy valamit, azt is általában azért tesszük, mert “felsőkorlátozunk“, és ezért megpróbáljuk visszafogni a pozitív energiaáramlást. Önmagad vagy mások hibáztatásaszintén ide tartozik. Az emberi és a párkapcsolatok nagy részét teszi tönkre ez az apró kis szokás. A kritika csak akkor hasznos, ha egy konkrét dologra irányul és eredményt hoz. (pl.: ha a lábadon áll valaki, akkor nyugodtan szólj érte. ?

 • Hárítás

hárítás nem engedi, hogy a pozitív energia célba érjen, vagyis akinek szól az megkaphassa és értékelni tudja. Ennek nagyon sok példája lehet, ezek közül az egyik mikor megdicsérnek valakit és az hárítja. Valahogy hazánkban nem “szokás” fogadni a pozitív szavakat. Biztos hallottad már, mikor valakinek mondják, hogy de ügyes voltál, vagy de jól nézel ki, erre a válasz nem az, hogy “köszönöm ez jól esik”, vagy a “tudom”, hanem a hárítás: ááááá, dehogy….csak…

 • Civakodás

“Amikor jól mennek a dolgok, ügyesen megállíthatod a pozitív energia áramlását azzal, hogy gyorsan konfliktust szítasz. A konfliktus aztán önálló életre kel, és órákig, napokig vagy akár évekig is eltarthat.” Ebben mi magyarok nagyon jók vagyunk. Levezetve egyet civakodást, A személy magáénak követeli az áldozat pozícióját („Miért teszed ezt velem?”), majd megpróbálja rávenni B személyt, hogy értsen egyet ezzel a felállással. Vagyis B személynek egyet kellene értenie azzal, hogy ő az elkövető. És itt bújik meg a probléma. Ha valamit nem akarsz megtenni egy helyzetben, akkor is nagyon jellemző a konfliktus generálása. (pl.: nincs kedved este szexelni és hogy ezt elkerüld gyorsan összeveszel a pároddal valamin…)

 • Lebetegedések, sérülések

“Ha valamilyen betegség tünetei gyötörnek, vagy balesetet szenvedsz, annak gyakran az az oka, hogy tudat alatt próbálod megelőzni, hogy olyasmit kelljen tenned, amit nem igazán akarsz, és/vagy véded magad valamitől, amit nem akarsz érezni. A betegség vagy a baleset a tudat alatti elméd nyers eszköze arra, hogy szívességet tegyen neked.” Természetesen ez nem minden betegségre vagy balesetre igaz, de ha átgondolod sokszor ez az oka.

 • Becsületsértés

A legnépszerűbb becsületsértések a hazugságok, a megszegett ígéretek és a visszatartott igazságok. Clinton példáját mindenki ismeri, hogy amikor karrierje csúcsán volt gyorsan “felsőkorlátozta” magát a Monica “üggyel” biztosítva magának a nehogy minden jól menjen már érzést.

Mi a megoldás az akadályaid legyőzésére?

Mindannyian bele esünk ezekbe a csapdákba, csak azért mert az agyunknak mindig szüksége van a problémára és ha ez nincs, akkor kreál egyet. Mi a megoldás az akadályaid legyőzésére?

Vedd végig a 6 akadályt és gondolt át melyikeket alkalmazod a mindennapjaidban, ezzel akadályozva a kiegyensúlyozott, zseni életet, amit élhetnél. A felismerés már nagy változásokat hoz. Az ha észreveszed ezeket adott pillanatban és figyelmezteted magad, majd mögé nézel miért is csinálod éppen, már nagyban hozzájárulsz ahhoz hogy a napod nagy részében szuperül érezd magad.

Hasznos átgondolást kívánok! ?

Forrás: Gay Hendricks: A Nagy Ugrás

Írta és szerkesztette: Takács Viktória