Barion Pixel

ÖNfejlesztő gyakorlat Negatív gondolatok átírása

Mit tartalmaz az Önfejlesztő gyakorlat?

  • Negatív gondolatok használati utasítást
  • Negatív gondolati napló írási segédletet
  • Negatív gondolati átírás segédletet

 

2.500 Ft

ÖNfejlesztő gyakorlat

Negatív gondolatok átírása

Negatív gondolatok a mindennapokban

Tudtad, hogy a gondolataid nagyban befolyásolják a hangulatodat? Naponta több ezer mondatot mondassz a fejedben és ezek többsége negatív gondolat. Ma már nem kérdés, hogy a hangulatváltozásokat, érzések okozzák, az érzéseket a testünkben is érezzük, és mindezeket megelőzik a fejünkben lejátszódó gondolataink. Szoktak rossz napjaid lenni? Van olyan hogy ingadozik a hangulatod? Ezek mélyén olyan magaddal kapcsolatos negatív hiedelmek vannak, amiket kibogozni nem egyszerű. Nagyon sokat tehetsz magadért, ha felfedezed és átírod a negatív automatikus gondolataidat.

Mitől függ a hangulatunk?

Az emberek érzéseit és magatartását jelentősen befolyásolja hogyan fogják fel a velük történt eseményeket. Lefordítva attól nagyban függ a hangulatunk, hogy hogyan fogjuk fel a velünk történt eseményeket. Ezt a kijelentést én úgy szoktam emlegetni, hogy attól függ milyen szemüveg van éppen rajtunk.

Ha megfigyelted minden ember másképpen reagál egy azonos helyzetre. Miért lehet ez? Azért, mert nem maga a helyzet határozza meg azt ahogyan érzünk, hanem a bennünk lévő mód, ahogy egy helyzetet felfogunk, értékelünk és arra reagálunk. Ezt a módot mindenki önmagának “gyártja le” korábbi tapasztalatai alapján. A mai divatos posztolások kapcsán is láthatjuk a közösségi médiában, hogy mennyire különféleképpen reagálják le a hozzászólók a kirakott tartalmakat.

Konkrét példával élve, ha valakinek kap egy rossz jegyet a gyermeke az iskolában lehet hogy csak megjegyzi, lehet hogy sérelmezi, lehet hogy dühös lesz, lehet hogy csak legyint rá, de az is lehet hogy teljesen szélsőségesen reagálja le.

Miért reagál valaki szélsőségesen?

Miért reagál valaki szélsőségesen? Azért, mert a benne lévő alaphiedelem azt mondatja például, hogy ha rossz jegyet kap a gyerekem, nem lesz belőle semmi, éhen fog halni és még szégyenkezhetem is. Mindez persze a saját félelme, és hitrendszere, ami alapján lereagálja a gyermek osztályzatát.

Honnan jön ez? Például onnan, hogy gyermekkorában nagyon nagy retorzió kísérte, ha rossz jegyet kapott és azt hitették el vele, hogy nem viszi semmire az életében majd, ha így fog tanulni.

Legyünk reálisak. Ez csak 1 db osztályzat amit ki lehet javítani, ha a következő dolgozatra jobban felkészül a csemete. Nem valószínű az sem, hogy majd e miatt fog az élete kisiklani a medréből és lesz munkanélküli csavargó.

A túlzó példán is jól látható, hogy amikor negatívat gondolunk magunkban magunkról, vagy a másikról a mögött egy eltorzított látásmód van.

Önmagadnak előidézett rossz kedv

A hangulatváltozást kiváltó esemény nélkül ÖNmagának is elő tudja idézni valaki a rossz kedvét. Tapasztaltál már olyat, hogy bár magadban voltál és nem is történt veled “semmi extra” mégis megváltozott a hangulatod.? Ilyenkor is a gondolataid kezdik el megváltoztatni a hangulatodat. Például végzed a házi munkát és elkezdessz magadban felidézni egy korábbi eseményt, vagy elkezdessz gondolkodni azon mit fogsz majd csinálni holnap. Ez eddig teljesen hétköznapi helyzet, de egyszer csak azt veheted észre, hogy rossz kedved lesz, vagy a korábbi lelkes elhatározásod átcsap egy lemondó negatív kudarc hitbe magaddal kapcsolatban.

Mi történhetett magadban? Csupán az, hogy a végiggondolt sztorik, vagy tervek kapcsán beugrik neked egy magaddal kapcsolatos negatív gondolat. Már el is ment a kedved a tervedtől vagy akár addig is eljuthatsz magadban, hogy milyen “rossz” is a te életed-élethelyzeted. Minden esetben ezek a gondolatok negatívak és ÖNbántóak. Olyan szavakat tartalmaznak, amikkel, mint egy szűlő becsmérled magad, vagy például végletesen kijelented a hozzá nem értésedet dolgokhoz.

Mit tartalmaz az Önfejlesztő gyakorlat?

Ha van kedved dolgozni ezen, vedd meg a letölthető anyagot, ami tartalmaz:

  • Negatív gondolatok használati utasítást
  • Negatív gondolati napló írási segédletet
  • Negatív gondolati átírás segédletet

Sikeres ÖNfejlesztést kívánok! 🥰