Barion Pixel

Te azzal foglalkozol, amiben igazán jó vagy?

CSATLAKOZZ HOZZÁM A FACEBOOK-on!

Facebook Pagelike Widget

A karrier területén az erős Önbizalmat legbiztosabban akkor érjük el, ha azzal foglalkozunk amiben a legjobbak vagyunk, amit nem munkának hanem a hivatásunknak tekintünk. Ehhez elengedhetetlen tudnunk: miben vagyunk igazán jók.

A mai oktatási modellben mindössze két intelligencia típust különböztetnek meg, a matematikai-logikait és a nyelvi-kommunikációs típust. Az egész oktatás erre a két típusú képességre van építve, holott jóval bonyolultabb egy ember agy mintsem csak ezt a két fő képességet “rá lehessen húzni”, vagyis más intelligencia típusokban is kiemelkedhet.

A többszörös intelligencia elmélete

Howard Gardner szerint az intelligencia nem mindenkinél egy egységes értelmi képesség, ezért 7 egymástól független intelligenciát különböztet meg: nyelvi, logikai-matematikai, téri, zenei, testi-kinesztéziás és kétféle személyes intelligenciát. Többszörös intelligencia elméletét 1983-ban alkotta meg, és ezzel teljesen átformálta a gondolkodást. (Azóta már 9 típusnál tartunk)

Nyelvi intelligencia

A nyelvi intelligencia azt jelenti, hogy a birtoklója képes nagyon magas szinten használni a nyelvet. A nyelvi kifejezés könnyedségét, a nyelvi finomságokra való érzékenységet is jelenti (szórend, szavak ritmikája) Olyan rejtett kapcsolatokat, lehetőségeket fedez fel a szavak világában, amit mások egyáltalán nem látnak. Ez a fajta intelligencia leginkább írókra, költőkre, újságírókra, motivációs előadókra jellemző; az írás, az olvasás, a mesélés szeretete nagyon erősen él bennük, változatos a szókincsük, remek a beszédkészségük.

Híres emberek: Cicero, Lev Tolsztoj, Latinovits Zoltán, Marlon Brando, Robert De Niro, Winston Churchill

Gyakran választott szakmák: színész, író, politikus, idegenvezető, marketing szakember, tolmács, könyvtáros.

Logikai-matematikai intelligencia

A logikai-matematikai intelligencia absztrakt, szimbolikus gondolkodásmódra és a manipulálás képességére utal, a rejtett összefüggések elemzésére, a számok világában való tökéletes eligazodásra. Az ilyen emberek szeretik a fejtörőket, logikai feladványokat, érdeklődnek a minták, a kapcsolatok, a kategóriák, a stratégiák, a kísérletek iránt. Ez a fajta intelligencia matematikusok, tudósok, de akár a nyomozók világában is megtalálható.

Hírek emberek: Albert Einstein, Arisztotelész, Neumann János, Szilárd Leó, Isaac Newton, Charles Darwin, Karl Marx.

Gyakran választott szakmák: könyvelő, gazdasági elemző, mérnök, építész, tudós, matematikus.

Térbeli intelligencia

Aki térbeli intelligenciával rendelkezik, az képekben, látványban gondolkozik, és nagyon jó a vizualizációs képessége. Képzelete hihetetlenül fejlett, a képi manipulációban és a térképolvasásban is jártas, remek a tájékozódási képessége és a perifériás látása is kiváló. Ilyenek az építészek, művészek, művészettörténészek.

Hírek emberek: Michelangelo, Versace, Gaudi, Rodin, Van Gogh, Munkácsy Mihály

Gyakran választott szakmák: divattervező, szobrász, festő, iparművész, műszaki rajzoló, kertépítő, művészettörténész.

Zenei intelligencia

A zenei intelligencia a hangmagasság, a hangszín, a hangritmusok, tónusok, hangok ismeretének és használatának képességét jelenti, azt, hogy ezek alapján képes egy összetett egészet, mondjuk egy zeneszámot létrehozni. Zenészek, énekesek, zeneszerzők képességének is nevezik a zenei intelligenciát. A zene és az érzelmek szoros kapcsolatot mutatnak, és valószínűleg a matematikai, valamint a zenei intelligencia között is van összefüggés.

Hírek emberek: Mozart, Elvis Presley, Stradivari, Kodály Zoltán, Szörényi Levente, Presser Gábor, Luciano Pavarotti.

Gyakran választott szakmák: zenész, énekes, zenetanár, zenekritikus, hangszerkészítő, zeneszerző.

Testi-mozgáskoordinációs intelligencia

A testi-kinesztéziás intelligencia birtoklója nagyon ügyesen használja a testét, és képes összehangolni a mozgását az elméje működésével. Kifejezetten jó a különféle fizikai próbatételekben, kézügyessége is fejlett. Szeret mozogni, megérinteni dolgokat, testbeszéddel kommunikálni. Sportolók, táncosok, színészek, sebészek birtokolják ezt az intelligenciát.

Hírek emberek: Puskás Ferenc, Markó Iván, Carl Lewis, Niki Lauda, Maradona, Fred Astaire, Gene Kelly.

Gyakran választott szakmák: villanyszerelő, lakatos, szobafestő, autószerelő, versenysportoló, edző, táncművész, szakács, fodrász, autóversenyző, pilóta.

Interperszonális (emberek közötti) intelligencia

Az interperszonális intelligenciával rendelkező személy szeret barátkozni, emberekkel kommunikálni, csoportban együttműködni. Azt is jelenti, hogy az illető nagyon empatikus. Képes azonosítani mások érzéseit, motivációit és képes annak megfelelően viselkedni. Az ilyen embereknek jó kommunikációs készségük van, képesek kapcsolatot teremteni mások között. Hatékonyan kommunikál és gyorsan épít bizalmat. Kiemelkedően jól bánik a gyerekekkel.

Hírek emberek: Franklin Delano Roosevelt, Ronald Reagen, Nagy Sándor, Jack Welch, Arnold Schwarzenegger.

Gyakran választott szakmák: tanár, cégvezető, óvónő, házassági tanácsadó, üzletkötő, politikus, pszichiáter.

Intraperszonális (saját személyen belüli) intelligencia

Akinek intraperszonális intelligenciája van, az mások helyett önmaga minél magasabb szintű megértése jellemzi. Az ilyen típusú ember pontosan ismeri a lelkét, tudja, mit miért csinál, milyen a személyisége, mik a rejtett értékei, hibái. Képes önállóan célokat kitűzni maga elé és kitartóan dolgozni értük. Belülről tudja motiválni magát, nincs szüksége folyamatos külső megerősítésre. Pszichológusok, spiritulális tanítók és filozófusok vannak ebben a csoportban.

Hírek emberek: Sigmund Freud, James Joyce, Arthur Schopenhauer, Ralph Waldo Emerson, Benjamin Spock, Kosztolányi Dezső, Németh László.

Gyakran választott szakmák: pszichológus, tanácsadó, író, költő, filozófus, képzőművész.

Akármennyire is “próbálkozunk”, nem lehetünk igazán sikeresek, ha nem azzal foglalkozunk, amiben genetikailag jók vagyunk. Szakértők szerint általában csak egy, maximum két területen születünk kimagasló képességekkel. Fontos hát ezekkel tisztában lennünk!

Töltsd le a tesztet és ismerd meg melyik az az egy vagy kettő amiben kiemelkedő vagy.

Forrás: Kristen Nicholson-Nelson: A többszörös intelligencia;  https://howardgardner.com/

Írta és szerkesztette: Takács Viktória

A tesztet a jobb oldalon található űrlap kitöltésével töltheted le.

Az értékes anyagért cserébe mindössze egy hírlevél feliratkozást kérek tőled.