Barion Pixel

Az öt szeretetnyelv teszt

CSATLAKOZZ HOZZÁM A FACEBOOK-on!

Facebook Pagelike Widget

Nagyon sok párkapcsolati félreértés alapul azon, hogy a felek nem ismerik egymás szeretetnyelvét és magukból kiindulva fejezik ki érzéseiket a másik felé egy kapcsolatban, majd meglepődve tapasztalják, hogy a másik fél nem úgy reagál erre, ahogy Ők várták.

A romantikus szerelem

A párkapcsolatban sokáig élő romantikus szerelem iránti vágy mélyen gyökerezik lelkünkben. Szinte minden népszerű oldalon legalább egy cikk foglalkozik ezzel a témával. Sok könyv, tévé- és rádióműsor is taglalja a kérdést régóta: hogy hogyan lehet megőrizni minél tovább a szerelmet, még a házasságban is?

Mégis miért csak kevés pár találja meg a szerelem ébrentartásának titkát?

Ennek egyik oka a szeretetnyelvekben rejlik. Ugyanis, ha eredményesen akarjuk közölni szeretetünket társunk felé, akkor meg kell tanulnunk azt a szeretet-nyelvet, melyet Ő is megért.

Szeretet nyelvek:

  • Elismerő szavak

Az elismerő szavaknak több módozata is ehhez a szeretetnyelvhez tartozik. Benne vannak a bátorító szavak, a kedves szavak, és a szelíd szavak is. Sok mindenki nevelkedett úgy, hogy a kritika hangján szóltak hozzá és mivel ehhez szokott, Ő maga is kritizál és azt keresi mi nem jó. Pedig sok mindenkinek elsődleges szeretetnyelve az elismerő szavak.

“A bátorításhoz empátiára van szükség, arra a képességre, hogy a társunk szemszögéből lássuk a világot.” Fontos megértenünk, hogy ő mit tart fontosnak. Ha bármit is szeretne és mi bíztatjuk szavainkkal az azt fejezi ki számára,
hogy törődünk vele, és segíteni szeretnénk neki, hogy hiszünk benne és a képességeiben. A kedves szavak jól esnek társunknak. A támadás és az utasítgatás nem túl jó irány. Helyette kérdezhetünk és kérhetünk. A lényeg, hogy a szeretet fejeződjön ki abban, amit mondunk.

 

  • Minőségi idő

A „minőségi idő” azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek. Az egymás melletti telefonnyomkodás és a tévé nézés, amikor a műsor áll figyelmünk középpontjában, nem tartozik ezek közé.
Nézzünk egymásra, miközben beszélgetünk. Esténként, ha másnem, szánjunk egymásra 20-30 percet. A minőségi időhöz tartozik, ha elmegyünk kettesben sétálni, vagy beülünk egy étterembe, ahol remekül lehet beszélgetni. (protokoll szerint sem illik a telefont elővenni, mert ezzel azt jelezzük, nem vagy elég fontos, nem csak rád fogok figyelni). Amikor azt az időt amit egymásra figyelve töltitek, egymásnak ajándékozzátok az életetekből. A másikra szánt idő közvetíti a szeretetet.

 

  • Ajándék

Ha az ajándékozás az elsődleges szeretet-nyelved, társadnak könnyű dolga lesz. Valahogy ezt észrevenni a másikban a legegyszerűbb. Az ajándékok megjelenési formája és értéke igen nagy változatosságot mutathat. Annak, aki ezt a szeretet-nyelvet érti, az ajándék értéke nem igazán számít, hacsak nem jelentős mértékben eltér attól, amit az ajándékozó “megengedhet” magának. Az ajándékozás szeretetnyelvűek az évek során kapott ajándékokat is féltve őrzik, mint társuk szeretetének megnyilatkozásait. Az ajándékok lényege, a látható jelkép.

  • Szívességek

Az utóbbi évtizedekben a modern társadalmakban nincs már társadalmi közmegegyezés a férfi és a női szerep megszabott mintáiról. Korábban a fiatalok elsősorban a saját szüleiktől látott minta alapján alakították ki elképzelésüket a párkapcsolatban betöltött férfi/női szerepekről. Ma azonban ez már nem így van. Minták sokszínűsége alakult ki, és egyre többen a nem hagyományos felállásban élnek együtt. E miatt ma már sokszor igen nagy különbségek mutatkoznak a nemi szerepek értelmezésében, ami sokszor elcsúszott elvárásokat eredményez. Jó ezeket megbeszélni párunkkal. A vacsora elkészítése, az asztal megterítése, a mosogatás, a porszívózás, a baba tisztába tevése, az autó kitakarítása, a fű lenyírása mind-mind szívességnek minősülhet.

 

  • Testi érintés

Régóta elfogadott tény, hogy a testi érintés a szeretet kifejezésének egyik módja. “Számos fejlődéslélektani kutatás igazolja, hogy azoknak a csecsemőknek, akiket gyakran ölbe vesznek és megölelnek, az érzelmi élete sokkal egészségesebben fejlődik, mint azoké, akiknek hosszú időszakokra nélkülözniük kell a fizikai kontaktust.”  Mégis vannak akik számára a szexuális együttléten túl ez a szeretnyelv nem mérvadó. Leginkább az elkerülő párkapcsolati mintázatú embereknél figyelhető meg ennek “terhessége”. A kézfogás, a csók, az ölelés, a szexuális érintkezés – mind-mind a szeretet kifejezésének eszköze. Akik számára a fizikai érintés, a testi kontaktus a legkifejezőbb szeretet-nyelv, ennek hiányában nem biztosak társuk szeretetében.

Töltsétek ki

Általánosságban egy elsődleges szeretnyelvünk van, azonban sokszor kettő is jellemző lehet ránk.

Te tudod  a sajátod és a társad szeretnyelvét biztosan?

Töltsd le a tesztet és töltsétek ki együtt a pároddal. Nem csak együtt töltött minőségi idő ez együtt, hanem még jobban megismeritek és szeretni tudjátok egymást. smile Kellemes időtöltést! wink

Könyvajánló hozzá: Gary Chapman: Egymásra hangolva – Az 5 szeretetnyelv; 5 szeretetnyelv a házasságban

Írta és szerkesztette: Takács Viktória

A tesztet a jobb oldalon található „Letöltöm” gombbal töltheted le „pdf” formátumban.

Az öt szeretetnyelv teszt

Nagyon sok párkapcsolati félreértés alapul azon, hogy a felek nem ismerik egymás szeretetnyelvét és magukból kiindulva fejezik ki érzéseiket a másik felé egy kapcsolatban, majd meglepődve tapasztalják, hogy a másik fél nem úgy reagál erre, ahogy Ők várták.